Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα περίεργα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ η δικαιολογία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχετικά με το γιατί πήραν υπέρογκες αυξήσεις τα εισιτήρια των πλοίων. Κάτι που σύντομα θα διαπιστώσουν όσοι ξεκινήσουν για θερινές διακοπές.

Οπως είπε, αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου οπότε «έπρεπε» να γίνουν οι ανατιμήσεις των εισιτηρίων, για να καλύψουν αυτή την επιβάρυνση, και μάλιστα περηφανεύτηκε, επειδή οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων είναι μάλλον μικρότερες από τις αυξήσεις του πετρελαίου.

Μόνο που από όσο γνωρίζουμε, φέτος δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές αποκλειστικά του πετρελαίου που αγοράζουν οι ακτοπλόοι - εφοπλιστές. Και το πετρέλαιο που αγοράζει ο υπόλοιπος κόσμος ακρίβυνε επίσης.

Γιατί άραγε δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία όλο τον χειμώνα, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που πλήρωναν «τρελά» ποσά για πετρέλαιο θέρμανσης; Ή, για όλους όσοι συνεχίζουν να πληρώνουν την πανάκριβη βενζίνη;

Εκτός αν οι εφοπλιστές θεωρούνται «αδύναμο κομμάτι» της ελληνικής κοινωνίας, που χρειάζεται στήριξη. Σίγουρα μια θεώρηση που δεν «κολλάει» με τα υπέρογκα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάζουν οι εφοπλιστικές εταιρίες.

Τελικά αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι οι μισθωτοί, οι μεροκαματιάρηδες και οι συνταξιούχοι πληρώνουν χειμώνα - καλοκαίρι. Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές τα εισπράττουν, επίσης χειμώνα - καλοκαίρι.

ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΜΕ, ΑΝ αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά δε θα μας έκανε και εντύπωση αν ισχύουν: Η κυβέρνηση λέει ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε τράπεζες ακίνητα του Δημοσίου. Αυτό από μόνο του είναι το... σύνηθες ξεπούλημα.

Ομως, λέει, σκέπτονται να παραχωρήσουν ακόμη και ακίνητα στα οποία ήδη στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες δε θα μεταφερθούν αλλού, αλλά θα πληρώνουν ενοίκιο για να παραμείνουν στη θέση τους!!!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτό - σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους - είναι μια ευφυής κίνηση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας! Τώρα γιατί εμείς νομίζουμε ότι είναι ο απόλυτος παραλογισμός; Μάλλον επειδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα... μυστικά του «ανταγωνισμού» και της «οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ