Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μιχάλης Παπαδάκης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Μιχάλης Παπαδάκης, αναφερόμενος στο αίτημα του 2% του Κρατικού Προϋπολογισμού αντί του 0,45% που δίνεται σήμερα, υπογραμμίζει ότι ο «τομέας του Πολιτισμού αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος επενδυτικό τομέα μετά τους εξοπλισμούς στη Δύση. Η παράλογη εκ πρώτης, υποτίμηση των κυβερνήσεων αυτού του τομέα στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό δεν είναι τυχαία, αλλά αποσκοπεί στο να ευνοήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, που ιδιαίτερα στον τομέα της σύγχρονης δημιουργίας και προβολής αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Επίσης, αποσκοπεί στο να επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά η χειραγώγηση της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδεολογικές ανάγκες του συστήματος των ολιγοπωλίων».

«Το επίπεδο του Πολιτισμού εκφράζει το βαθμό συνείδησης που έχει η κοινωνία για τον εαυτό της και τον κόσμο, μέσα στον οποίο υπάρχει. Το σάπιο σύστημα των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών Ιδρυμάτων, που αναγάγει ο υπουργός Πολιτισμού σε "βάθρο" της πολιτιστικής του πολιτικής, έχει κάθε συμφέρον να αποξενώνει τους πολίτες από την πραγματική καλλιτεχνική δημιουργία (αυτοσυνείδηση) και να τους μεταλλάσσει σε μέρος του, σε πελάτες - καταναλωτές μαζικά παραγόμενων υποπροϊόντων».

«Γίνονται προσπάθειες, ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να ενταχθεί, κι αυτή, σ' αυτή τη διαδικασία της αποξένωσης και εκποίησης. Ο Πολιτισμός είναι η ιστορία και παρόν της κοινωνίας μας, και αν δεν το κερδίσουμε, θα χάσουμε το μέλλον μας. Γι' αυτό, το αίτημα του 2% είναι πολύ σημαντικό, ως μεταβατικό, στην προετοιμασία του μέλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ