Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Τουμανίδης

Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

«Βασική αιτία της συντηρητικοποίησης της κοινωνικής ζωής είναι η επιδίωξη του ιμπεριαλισμού να επιτύχει την ολοκλήρωση του καπιταλιστικού συστήματος και μαζί με αυτόν την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση της νεολαίας και του λαού. Αυτή η εξέλιξη επιδρά δραματικά τόσο στον οικονομικό όσο και στον ιδεολογικό τομέα. Το κεφάλαιο επενδύει σε τομείς και δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας και του λαού. Τα μονοπώλια συνενώνουν σε ελάχιστα χέρια το σύνολο των τεχνών, χόμπι, αθλητισμό, παραγωγή και διακίνηση πολιτιστικών προϊόντων, πολιτιστικές δραστηριότητες μέσω διαδικτύου κλπ. Κρίσιμος είναι ο ρόλος των μεγάλων ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Η συγκέντρωση αυτών των δραστηριοτήτων, που διαμορφώνουν τις αντιλήψεις, τη συμπεριφορά και τη συνείδηση του λαού, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία.

Μέσα σ' αυτήν την ασφυκτική κατάσταση η θέση του καλλιτέχνη επιδεινώνεται. Πρώτο του "δώρο" γίνεται η ανεργία, που τον σπρώχνει στην αυτολογοκρισία και στην ένταξή του στις διαδικασίες εμπορευματοποίησης του καλλιτεχνικού έργου. Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Οι μαζικοί φορείς των καλλιτεχνών πρέπει να πάρουν "φωτιά", να αντισταθούν, να αντεπιτεθούν, να συνεγείρουν όλους τους συναδέλφους. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος από καιρό έδωσε το σύνθημα του αγώνα. Τα εκρηκτικά προβλήματα του χώρου μας δεν αφήνουν άλλο περιθώριο αναμονής. Είμαστε κι εμείς θύματα, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, της κυβερνητικής πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας. Η ανεργία παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Δύο στους τρεις μουσικούς είναι άνεργοι, χωρίς κανένα εισόδημα. Ενας μικρός αριθμός εργάζεται με αναξιοπρεπείς μισθούς σε διάφορες ορχήστρες, ΕΡΤ, Δήμο Αθήνας, Ορχήστρα Χρωμάτων, μπάντες Δήμων ή σε σχήματα κέντρων διασκέδασης για 5-6 μήνες το χρόνο. Οι υπόλοιποι, κυρίως στο χώρο των νυχτερινών κέντρων, δουλεύουν από 1-3 μέρες την εβδομάδα, με χαμηλά ημερομίσθια, πολλές φορές με ελάχιστα ή καθόλου ένσημα, σε ανθυγιεινές συνθήκες. Σε αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα διεκπεραιώνουμε και το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, πασχίζοντας για την αισθητική καλλιέργεια σε Μουσικά Εκπαιδευτήρια, που ακόμη λειτουργούν με Βασιλικό Διάταγμα!

Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούμε το κύρος του καλλιτέχνη που καταρρακώνεται στη μέγκενη της βιομηχανίας του πολιτισμού. Ολοι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στο χώρο της Μουσικής γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς αυξανόμενης επίθεσης και χειραγώγησης, με στόχο την κάμψη της αντίστασης των συναδέλφων, την ανενόχλητη προώθηση της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και τη διευκόλυνση των ισχυρών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο.

Αμεσα απαιτούμε μέτρα κατά της ανεργίας. Σταθερή εργασία, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αποδοχές που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους χώρους, συνδυασμένες με τη σχετική ασφαλιστική κάλυψη. Ενταξη των μουσικών σπουδών σε αντίστοιχες βαθμίδες εκπαίδευσης, διαβάθμιση των υπαρχόντων τίτλων σπουδών σε ΠΕ κατηγορία, αναθεώρηση - εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας αναγνωρισμένων μουσικών εκπαιδευτηρίων κ.ά.

Ανεξάρτητα από τη μορφή καλλιτεχνικής πρακτικής και δράσης δημιουργούμε συσπειρώσεις, ένα είδος Μετώπου μέσα στο χώρο, ως το μοναδικό αναντικατάστατο εργαλείο στην προσπάθειά μας να αντισταθούμε, να αντεπιτεθούμε, να υπερασπιστούμε τον καλλιτεχνικό μας χαρακτήρα και το ρόλο μας ως λειτουργοί μέσα στην κοινωνία και να προστατεύσουμε την επαγγελματική μας έκφραση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ