Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χαράλαμπος Δαραδήμος

Πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Εικαστικών Τεχνών και Εφαρμογών

«Η καλλιτεχνική δημιουργία, ως έργο - αντικείμενο, ως έργο - δρώμενο και ως έργο - επικοινωνία, αποτελεί, εκτός των άλλων, γνωστική διαδικασία ολικού χαρακτήρα. Σ' αυτήν, πράξη και θεωρία συνυφαίνονται διαλεκτικά, δημιουργικά και γι' αυτό αποτελεί αναντικατάστατο στοιχείο κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας, δυναμικό παράγοντα καλλιέργειας και παιδείας, δυναμικό τελεστή της κοινωνικής ανάπτυξης. Ο χαρακτήρας, ο ρόλος, η σημασία και η θέση που κατέχει στο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελούν κριτή του συστήματος, αφού σ' αυτήν εκφράζονται και εκδηλώνονται με οριακό τρόπο αξίες, αρχές, φιλοσοφία, ιδεολογία και πρακτική, αποκαλύπτονται πραγματικοί στόχοι και επιδιώξεις.

Γι' αυτό όσοι ευαγγελίζονται ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, μιαν άλλη παιδεία και επιμένουν ν' αφήνουν απ' έξω την καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της ή να την εξορίζουν στα ξερονήσια της εξειδίκευσης και της παπαγαλίστικης πρακτικής, όχι μόνο εξαπατούν, αλλά υποσκάπτουν το μέλλον κρατώντας σε ομηρία, υποταγή και αδράνεια, συνειδήσεις, δημιουργικές δυνάμεις και παραγωγικές διαδικασίες.

Και είναι αυτός ο λόγος που οι απαιτήσεις των καλλιτεχνών για ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής, δεν αποτελούν αιτήματα αποκλειστικά και μόνο μιας μικρής μερίδας "ιδιόμορφων εργαζομένων". Καλλιτεχνική παιδεία που θα καλλιεργεί όλες τις τέχνες και τις επιστήμες αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές συνδέσεις της ολότητας του κόσμου και της γνώσης, που θα αναπτύσσει όλες τις αξίες της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της συλλογικότητας και της προσφοράς, έξω από τη σήψη της εμπορευματοποίησης και της εκποίησης όλων των αξιών και των προσδοκιών. Αυτά λοιπόν τα αιτήματα των καλλιτεχνών, αποτελούν ανάγκες όλης της κοινωνίας και γι' αυτό αιτήματα κάθε προοδευτικού ανθρώπου και κινήματος, αιτήματα αντίστασης σε μια κοινωνία που συνεχώς απανθρωπίζεται, αιτήματα οικοδόμησης του δημιουργικού ανθρώπου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση εκχώρησε δικαιώματα σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την τέχνη και τους καλλιτέχνες (6/6/2019)
Η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα (27/3/2019)
Για την κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής στα σχολεία (21/1/2012)
Οι εικαστικοί στο δρόμο του αγώνα (12/12/2010)
Τέχνη και «αγορά» είναι ασύμβατα (14/12/2005)
ΚΚΕ και ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία (26/4/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org