Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και επιθέσεις «εκεχειρίας»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Καθημερινά φαίνεται να κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων και των δύο πλευρών ότι «προς το παρόν, διατηρείται η εκεχειρία» και «γίνεται προσπάθεια προόδου». Προφανώς, λοιπόν, υπό την αιγίδα της «εκεχειρίας» και της «συνεργασίας», ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χθες, στην πόλη Καμπάτιγιε, κοντά στην Τζενίν, όπου περικύκλωσε 2 μαχητές της «Τζιχάντ». Αφού τους σκότωσε, κατεδαφίστηκε και το σπίτι στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο. Αλλοι 9 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Ενας τρίτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, χθες τα ξημερώματα, από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, χωρίς να γνωστοποιηθούν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού. Λίγο αργότερα, η ισλαμιστική «Τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση όλμων κατά του εποικισμού Γκανέι Ταλ, της Λωρίδας της Γάζας, από την οποία σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και 1 Κινέζος εργάτης και τραυματίστηκαν άλλοι 5 εργάτες. Τα ξημερώματα, τέλος, 3 ρουκέτες Κασάμ έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ.

Ο νέος αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Νταν Χαλούτζ, επισκέφθηκε την πόλη και κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «δεν ελέγχει την κατάσταση και δεν καταστέλλει τη δράση των τρομοκρατών». Την ίδια ώρα, στην Ιερουσαλήμ έφθανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζακ Στρο κατηγόρησε τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ότι υποσκάπτουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, αν και παραδέχτηκε, υπό το βάρος της ισραηλινής διπλωματικής δυσαρέσκειας, ότι Βρετανοί διπλωμάτες είχαν επαφές με πολιτικούς που σχετίζονται με τη «Χαμάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ισραηλινές επιδρομές(24/5/2008)
Διαπραγματεύσεις και εκεχειρία υπό όρους(9/2/2006)
Νέες επεκτάσεις σε εποικισμούς(3/8/2004)
Κατακόρυφη κλιμάκωση(13/5/2004)
Ανοιχτό το Ερετζ και... συναγερμός ασφαλείας(2/3/2004)
«Δολοφονιών ακριβείας» συνέχεια...(5/12/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org