Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταξική απάντηση

«

Σύγκλιση των όρων απασχόλησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», υποσχέθηκε στη φετινή συνέλευση του ΣΕΒ ο Γ. Αλογοσκούφης, χωρίς να γίνει περισσότερο σαφής. Ηρθε, όμως, η συμφωνία - αίσχος στον ΟΤΕ και η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, για να φανεί πεντακάθαρα πώς θα γίνει αυτή η σύγκλιση και πού θα καταλήξει.

Δεν επιχειρείται μόνο μια σύγκλιση προς τα κάτω, δηλαδή στο «βασικό» των απαράδεκτων συλλογικών συμβάσεων που έχει υπογράψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, των εργαζομένων στις (πρώην) ΔΕΚΟ. Η άρση της μονιμότητας, το «ελαστικό» 8ωρο, οι απολύσεις με διευθυντικό δικαίωμα, η μείωση των συντάξεων και η παράταση του εργάσιμου βίου των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι αυτό που επιχειρείται στα «Ελληνικά Πετρέλαια», δηλαδή η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού! «Εχει διαμορφωθεί η θεωρία ότι οι συλλογικές συμβάσεις γίνονται για να παίρνουν παραπάνω οι εργαζόμενοι, αυτός είναι μόνον ο σκοπός τους. Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δε συμφωνώ με αυτό», δήλωσε ωμά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου («Φλας» 2.6.2005), εισάγοντας την «καινοφανή» θεωρία ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι για να «παίρνουν (κι άλλο) παρακάτω οι εργαζόμενοι»! Με τη χτεσινή τρομο-παρέμβασή του, ο Κ. Μητσοτάκης ήρθε να καταδείξει τόσο τη «μέθοδο», δικομματικό πραξικόπημα, όσο και τα «σημεία» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αντεργατική επέλαση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δεν αφορά μόνο τα δήθεν «ρετιρέ» (εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα), αλλά και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Τα κατακτημένα με αίμα και αγώνες δεκαετιών δικαιώματα συνολικά της εργατικής τάξης έχουν μπει στο «κρεβάτι του Προκρούστη». Κανείς δεν ξεφεύγει από τις «διαρθρωτικές αλλαγές», που ως βασικό στόχο έχουν τη «μείωση του εργατικού κόστους». Είναι επιβεβλημένο να αποκρουστούν οι προσπάθειες διάσπασης του εργατικού κινήματος και να υπάρξει δυναμική ταξική συσπείρωση και αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ