Σάββατο 4 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Αρχίζουν σήμερα οι διήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Με τη συμμετοχή Ελλήνων, Βούλγαρων και Τούρκων φιλειρηνιστών

Η αφίσα του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου
Η αφίσα του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου
Με την υποδοχή των Βούλγαρων και Τούρκων αγωνιστών της ειρήνης, στα σημεία εισόδου της χώρας μας, στα τελωνεία Ορμενίου και Φερών στον Εβρο, ξεκινούν σήμερα οι διήμερες αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις στον Εβρο, τις οποίες οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ελληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι, ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής και οι φορείς του ανταμώνουν και δείχνουν το δρόμο της κοινής αντίστασης και πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα σχέδιά του για τα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αλεξάντερ», στην Αλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Εβρου, του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου και των Επιτροπών Ειρήνης Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Αύριο, Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πόλη, η οποία θα καταλήξει στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Εκεί, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση, όπου θα χαιρετίσουν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων, θεατρικά δρώμενα και μουσική συναυλία με το τουρκικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου Ναζίμ Χικμέτ και τους καλλιτέχνες Σούλα Κυρατζόγλου, Ζαχαρία Τίλιο και Γαβρήλο Κοκώνα.

Παγκινητοποίηση

Τόσο στη σημερινή εκδήλωση όσο και στις αυριανές διαδηλώσεις μαζική αναμένεται η συμμετοχή του φιλειρηνικού λαού της περιοχής. Το μαρτυρούν τα μηνύματα από τις εξορμήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε χώρους δουλιάς και κατοικίας στις πόλεις και στα χωριά. Η πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης αγκαλιάζεται από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της περιοχής, που ετοιμάζονται συγκροτημένα να μετακινηθούν από κάθε νομό της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης για να ανταμώσουν με τους Βούλγαρους και τους Τούρκους συναγωνιστές. Και όλοι μαζί να διαδηλώσουν την απόφασή τους να δυναμώσουν την αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να διατρανώσουν την απαίτησή τους για ειρήνη και φιλία των λαών.

Τις διήμερες εκδηλώσεις στηρίζουν και επιστημονικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς.

Παμβαλκανικός διεθνιστικός λαϊκός αγώνας

«Καλούμε το λαό του Εβρου να συμμετάσχει ενεργά, μαζικά, στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Ο αγώνας για την ειρήνη μάς αφορά όλους», δήλωσε μιλώντας στο «Ρ» ο Μανώλης Λυρώνης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Εβρου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. «Ιδιαίτερα τώρα που τα Βαλκάνια για μια ακόμη φορά βρίσκονται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Που βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, μέσα από το οποίο ετοιμάζουν την πρώτη επίσημη επαναχάραξη των συνόρων. Η απειλή αυτή, για ένα νέο ντόμινο κρίσεων, συγκρούσεων, αφορά στο σύνολο των χωρών της περιοχής και φυσικά την περιοχή της Θράκης», πρόσθεσε ο Μ. Λυρώνης.

«Ο ιμπεριαλισμός για την επιτυχία των σχεδίων του θέλει τους λαούς όχι μόνο να είναι χωρισμένοι αλλά και αντίπαλοι και εχθροί, πιόνια στις διαιτητικές μεσολαβήσεις του», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Εβρου. Και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η πρωτοβουλία κοινής δράσης να αποτελέσει τη σπίθα που θα ανάψει τη δάδα για να εξαπλωθεί ένας παμβαλκανικός διεθνιστικός λαϊκός αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ενας αγώνας που θα διευρυνθεί και θα εμπλουτιστεί με την πάλη κατά των βαλκανικών κυβερνήσεων οι οποίες νομιμοποιούν με τις αποφάσεις τους τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

«Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους υπαγωγής της στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Τα ζητήματα που έχουν σχέση με τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και τις προκλήσεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας έχουν ΝΑΤΟικό φερετζέ.

Αυτό που πρέπει να ανησυχεί τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες τάξεις για το ποια από τις δύο χώρες είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι οι λαοί των χωρών των Βαλκανίων πρέπει να είναι κοντά. Γιατί οι λαοί έχουν κοινά συμφέροντα και όχι οι επιχειρηματίες και οι πολυεθνικές. Γι' αυτό οι στενές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς δεν πρέπει να νοθεύονται από τις σκοπιμότητες κυβερνήσεων, κομμάτων, του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματιών.

Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας, τις δυνάμεις μας. Δείχνουμε το δρόμο της κοινής δράσης για να κάνουμε πιο ισχυρό και αποτελεσματικό τον αγώνα μας», κατέληξε ο Μ. Λυρώνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο(2005-06-01 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο(2005-05-31 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο(2005-05-19 00:00:00.0)
Διήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο(2005-05-18 00:00:00.0)
Διήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο(2005-05-17 00:00:00.0)
Μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(1999-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ