Κυριακή 29 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρόνιες μεθοδεύσεις

Σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΣΠΑ, η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους στην ΟΑ σε ανυπακοή και απειθαρχία στις αποφάσεις των Βρυξελλών

Οι πολυετείς μεθοδεύσεις των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πλήρη απαξίωση της ΟΑ, προς όφελος των πολυεθνικών στον κλάδο των αερομεταφορών, πήραν σάρκα και οστά με την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας. Βάσει της απόφασης αυτής, η ΟΑ καλείται να καταβάλει άμεσα 194 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Το ποσό αυτό, κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντιστοιχεί στην «οικονομική υποστήριξη που παρείχε το δημόσιο προς την εταιρία την περίοδο 1994-2002, αλλά και στην ανοχή που επέδειξε στη μη καταβολή ΦΠΑ, μισθωμάτων, τελών αεροδρομίων, κλπ.».

Πρόκειται καθαρά για ένα μέσο που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ, ότι «δεν εξασφάλισε την αναστολή της καταδικαστικής απόφασης», στο «διά ταύτα» δήλωσε ότι θα «συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου». Στο ερώτημα ποιος θα καταβάλει το πρόστιμο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ...συμψηφισμό με επιβάρυνση του δημοσίου. Δηλαδή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «φορτώσει» στον ελληνικό λαό τα βάρη μιας καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησαν χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε βάρος της ΟΑ και των εργαζομένων της.

Το ΠΑΣΟΚ ...χρεώνει «αμέλεια»

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πρόσφατα είχε να ...προσάψει στη ΝΔ μόνο «ανικανότητα» και «αδιαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποίησης», τώρα την ...εγκαλεί και για «αμέλεια» και «κακούς χειρισμούς», που κόστισαν - όπως διατείνεται - την καταδικαστική απόφαση. Καλεί δε τη ΝΔ να απαντήσει αν σχεδιάζει την πτώχευση της εταιρίας, με τη μέθοδο της εκκαθάρισης εν λειτουργία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σταθερές και μόνιμες βλέψεις των ανταγωνιστών της.

Καθαρές θέσεις από την ΕΣΚ

Στον αντίποδα της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ, οι ταξικές δυνάμεις της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Αερομεταφορών (ΕΣΚ) τάσσονται ανοιχτά και ξεκάθαρα - με λόγια αλλά και συγκεκριμένες δράσεις - κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και στηλιτεύουν την «αβανταδόρικη» στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας προς τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Καταγγέλλουν ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οδηγούν στην περαιτέρω διευκόλυνση της εξαγοράς της εταιρίας.

Η ΕΣΚ καλεί την κυβέρνηση να δείξει ανυπακοή και απειθαρχία στις εκβιαστικές αποφάσεις των Βρυξελλών για επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους σε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και να αναλάβουν - ακόμα και τώρα - δράση, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα κατά κλάδο και τόπο δουλιάς, με στόχο να αξιώσουν αγωνιστικά όλοι μαζί να σταματήσει το ξεπούλημα της ΟΑ και των κερδοφόρων θυγατρικών του ομίλου. Ξεπούλημα, που θα έχει αλληλένδετες δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ΟΑ, τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώνει πανάκριβα το αεροπορικό ταξίδι, ενώ θα στερηθεί την αεροπορική πρόσβαση από και προς κάθε προορισμό τον οποίο θα κρίνει «ασύμφορο» ο ιδιώτης (π.χ. ακριτικές περιοχές). Να προβάλουν ταυτόχρονα τη θέση για δημόσιες αερομεταφορές σε όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ