Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στις ΗΠΑ ο Μαχμούντ Αμπάς με περιορισμένες προσδοκίες

ΡΑΜΑΛΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, για την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Σύμφωνα με παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές, ο Αμπάς θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει από τον Μπους συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χωρίς, όμως, να επικρατεί ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα, ο Αμπάς αναμένεται να επιμείνει σε εγγυήσεις ότι θα σταματήσει πλήρως η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, ότι δεν είναι δεδομένη η προσάρτηση εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ και ότι η ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας θα είναι μόνο η αρχή μιας γενικότερης προοπτικής αποχώρησης από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια για τη στήριξη της παραπαίουσας, εξαιτίας της κατοχής, παλαιστινιακής οικονομίας.

Εντούτοις, η άρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να προχωρήσει έστω και σε βίαιη καταστολή της δράσης των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και η επιμονή της στο δρόμο του ενδοπαλαιστινιακού διαλόγου, πιθανότατα, θα είναι και ο λόγος που ο Λευκός Οίκος θα προβάλει ως δικαιολογία για τη διατήρηση της υπάρχουσας πολιτικής του. Ο ίδιος λόγος αναφέρθηκε, χτες, από ανώνυμες παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές ως κύρια αιτία της πλήρους αποτυχίας της συνάντησης του Παλαιστινίου υπουργού Εσωτερικών και του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας σχετικά με το συντονισμό της ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα.

Στην Ουάσιγκτον, όμως, βρίσκεται και ο Αριέλ Σαρόν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απελευθερώσει «στο άμεσο μέλλον» 400 Παλαιστινίους κρατουμένους. Συμπλήρωσε, όμως, και την αποφασιστικότητά του για διατήρηση υπό ισραηλινή κυριαρχία όλων των μεγάλων εποικιστικών συγκροτημάτων της Δυτικής Οχθης. Ο στενός συνεργάτης του Ντοβ Βάισγκλας επρόκειτο να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να της καταστήσει σαφές ότι το Ισραήλ επιμένει στον αφοπλισμό των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, πριν κάνει το οποιοδήποτε βήμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ