Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ανοιχτή συναλλαγή με τους εφοπλιστές

Με «ταρίφα» το 4,5%, κλείνει τη μια μετά την άλλη τις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών

Τον ολισθηρό δρόμο της συναλλαγής με τις εφοπλιστικές Ενώσεις, ακολουθεί αταλάντευτα η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία χτες «έκλεισε» με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ναυτεργάτες σε αυτή την κατηγορία πλοίων με ποσοστό αύξησης στους μισθούς 4,5%! Πρόκειται για ποσοστό ντροπής, που αποτελεί πλέον «ταρίφα» για την πλειοψηφία, αφού με το ίδιο ποσοστό έχει «κλείσει» και τη Σύμβαση για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων.

Τα μέλη των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που συμμετέχουν στη διοίκηση της ΠΝΟ, κατήγγειλαν αυτήν τη συναλλαγή. Με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα δυο σωματεία αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία συμφώνησε ακόμα «στις απαιτήσεις των ακτοπλόων εφοπλιστών για την εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92 και τις απαιτήσεις της Κομισιόν για προσαρμογή της νομοθεσίας με βάση τον Κανονισμό».

Τονίζουν ότι από κοινού «ΠΝΟ - εφοπλιστές και ΥΕΝ προωθούν την πλήρη ελευθερία και ασυδοσία του κεφαλαίου, συνθλίβοντας τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Η τακτική και η πολιτική των κοινωνικών εταίρων (ΠΝΟ - εφοπλιστές - ΥΕΝ) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στηρίζουν και προωθούν, οδηγούν στο μαζικό διωγμό των ναυτεργατών από τα πλοία, αύξηση της ανεργίας, μείωση του κόστους εργασίας και αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Τα Σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες και τους συνταξιούχους να αναπτύξουν τη δράση τους ενάντια τους υπονομευτές των συμφερόντων τους, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ