Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κόλαφος για τους σοσιαλδημοκράτες του SPD, ήταν οι εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που «άλλαξε χέρια» για πρώτη φορά από 1966. Τα αποτελέσματα της Κυριακής δίνουν ποσοστό της τάξεως του 44,8% στους Χριστιανοδημοκράτες και μόλις 37,1% στους Σοσιαλδημοκράτες. Ο κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών, οι Πράσινοι του υπουργού Εξωτερικών Φίσερ, σημείωσαν σημαντικές απώλειες: Συγκέντρωσαν μόλις το 6,2% των ψήφων, 0,9% λιγότερο σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Αγγελα Μέρκελ πανηγύρισε για τα αποτελέσματα, στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά γερμανικό κρατίδιο, καθιστώντας σαφές πως είναι «ανοιχτή» στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που αναγκάστηκε να εισηγηθεί ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Παράγοντας - κλειδί στην ήττα των Σοσιαλδημοκρατών ήταν το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Δεδομένου ότι συνολικά στη Γερμανία υπάρχουν τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια άνεργοι, το ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει και στις επικείμενες γενικές εκλογές. Εντούτοις, το τοπίο είναι εξαιρετικά σύνθετο. Οι εκλογές μπορούν να διενεργηθούν νωρίτερα - σε αυτή την περίπτωση ένα χρόνο πριν - εάν η κυβέρνηση χάσει κατά την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κάτω Βουλή, Μπούντεσρατ.

Η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει εσκεμμένα να χάσει την ψηφοφορία. Σύμφωνα με αξιωματούχους των Σοσιαλδημοκρατών, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σκοπεύει να ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έως την 1η Ιούλη. Ο καγκελάριος πρέπει να πείσει τον πρόεδρο της χώρας να κηρύξει νέες γενικές εκλογές. Ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη Βουλή εντός 21 ημερών, όμως έχει το δικαίωμα να μη συμφωνήσει σε τέτοια κίνηση, εξετάζοντας κατά πόσον η πρόθεση του καγκελαρίου βρίσκεται εντός συνταγματικού πλαισίου.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατών Φραντς Μιντεφέρινγκ τονίζει ότι πρέπει να τερματιστεί το αδιέξοδο μεταξύ της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση Μπούντεσταγκ και της Μπούντεσρατ που «ανήκει» στην αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ