Κυριακή 22 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Βίος και πολιτεία

Ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες ο «Φρανκενστάιν των αμερικανικών υπηρεσιών», όπως τον χαρακτήρισε πρόσφατα ο Φιντέλ Κάστρο, γεννήθηκε στην Κούβα το 1928. H νίκη της κουβανικής επανάστασης τον βρίσκει στη θέση του επόπτη στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρία Firestone Tire & Rubber Co. Θέση που εγκαταλείπει, όπως και την Κούβα στις αρχές του 1961, απ' όπου μεταβαίνει στο Μεξικό και κατόπιν στις ΗΠΑ.

Την ίδια χρονιά, αρχίζει και η εκπαίδευσή του με τη CIA. Ποτέ δε θα κατορθώσει να λάβει μέρος στην επιχείρηση του «Κόλπου των Χοίρων», γιατί το πλοίο του ποτέ δε θα κατορθώσει να πλησιάσει τα κουβανικά παράλια, αφού η επιχείρηση κατέληξε πολύ γρήγορα σε ήττα των Αμερικανών μισθοφόρων.

Από το Φλεβάρη του 1963 έως και το Μάρτη του 1964, υπηρετεί τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ το 1964 και το 1965 ενεργοποιείται σε σειρά αντικουβανικών ενεργειών - ανάμεσά τους και η απόπειρα δολοφονίας του Τσε Γκεβάρα, το 1964, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη - εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα αρχεία της CIA και του FBI, που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχείο Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η μισθοδοσία του Ποσάδα Καρίλες καταγράφεται από το 1965, οπότε και λάμβανε μισθό 300 δολαρίων το μήνα. Αναφορές του 1965 του FBI τον συνδέουν με την προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης της Γουατεμάλας και το σχεδιασμό ανατίναξης με βεντούζες σοβιετικών και κουβανικών φορτηγών πλοίων στο λιμάνι της Βέρα Κρους, του Μεξικού.

Το 1967 μετακομίζει στη Βενεζουέλα, λαμβάνει την υπηκοότητα και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναλαμβάνει επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπίας των μυστικών υπηρεσιών. Συνταξιοδοτείται το 1974 και δημιουργεί ιδιωτική εταιρία ασφαλείας. Στις 6 Οκτώβρη του 1976 ανατινάζεται το αεροσκάφος των Κουβανικών Αερογραμμών, πάνω από τα νησιά Μπαρμπάδος, που κόστισε τη ζωή 73 ανθρώπων, περιλαμβανομένων εφήβων της εθνικής ομάδας ξιφασκίας της Κούβας. Εγγραφο του FBI, μια μέρα μετά την ανατίναξη του αεροσκάφους, αναφέρει ότι μια πηγή «παραδέχτηκε ότι ο Ποσάδα και ο «γιατρός - θάνατος» του Μαϊάμι, Ορλάντο Μπος, σχεδίασαν τη βομβιστική ενέργεια στο αεροσκάφος». Αλλο έγγραφο του FBI, επικαλούμενο εμπιστευτική πηγή, αναφέρει ότι ο Ποσάδα συναντήθηκε μαζί με άλλους τουλάχιστον δύο φορές στο ξενοδοχείο «Αναούκο Χίλτον» του Καράκας για το σχεδιασμό της ενέργειας. Συνελήφθη από τις αρχές της Βενεζουέλας, όπου παρέμενε φυλακισμένος. Το 1985, παραμονές της εκδίκασης της έφεσης - πρωτοδίκως δεν είχε καταδικαστεί - απέδρασε από τη φυλακή μεταμφιεσμένος σαν ιερέας. Μετέβη στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου μετείχε στις μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, που διηύθυνε ο αντισυνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ, για τον ανεφοδιασμό των Κόντρας με όπλα και πυρομαχικά.

Οι επόμενες κινήσεις του στην Κούβα: Από τον Απρίλη έως το Σεπτέμβρη του 1997 διευθύνει κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία που κόστισαν τη ζωή ενός Ιταλού επιχειρηματία. Δε σταμάτησε. Στις 17 Νοέμβρη του 2000 συνελήφθη εκ νέου στον Παναμά και φυλακίστηκε για την απόπειρα δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο με τη χρήση εκρηκτικών. Ωστόσο, έλαβε χάρη το 2004 από την απερχόμενη Πρόεδρο της χώρας, Μιρέγια Μοσκόσο.

Το Μάρτη του 2005 εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Πηγές:

San Fransisco Chronicle, National Security Archive, www.antiterroristas.cu


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ