Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τώρα «αναζητούνται» Μέτρα Καλής Γειτονίας

Να «οργανώσουν» τη συζήτηση επιχειρούν Παπανδρέου και Τζεμ

 

Μέσα στο «θόρυβο» και τη σύγχυση που δημιούργησαν οι «ιδέες» περί διάλυσης της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξιοποίησαν το περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία και συναντήθηκαν τρεις φορές! Εκεί, ο Ελληνας υπουργός, πρότεινε να «διευρυνθεί» η ελληνοτουρκική συζήτηση και να ξεπεράσει το θέμα των ΜΟΕ, αναζητώντας Μέτρα Καλής Γειτονίας, στα οποία βέβαια, περιλαμβάνονται και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αντικείμενο αυτών των επαφών Παπανδρέου και Τζεμ, ήταν η αναζήτηση μιας διαδικασίας με βάση την οποία θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ελληνοτουρκική συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την περασμένη βδομάδα στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

«Ακαιρη» η κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου

Στο μεταξύ, η πρόταση περί κατάργησης της Στρατιάς του Αιγαίου, «άνοιξε» συζήτηση στην Τουρκία. «Η κατάργηση της Στρατιάς (του Αιγαίου) είναι άτοπη και άκαιρη», υποστήριξε ο πρώην Αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος ε.α. Σαλίμ Ντερβίσογλου. «Δεν υπάρχει έδαφος για συναισθηματισμούς, όπως είναι η κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου, μόνο και μόνο για να κάνουμε κάποια χειρονομία», δήλωσε ο πρώην ναύαρχος στην εφημερίδα «ΖΑΜΑΝ».

Ο Τούρκος ναύαρχος που υπήρξε υπαρχηγός του ναυάρχου Ερκαγια, υποστήριξε ότι «το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης». «Η Στρατιά του Αιγαίου συγκροτήθηκε μετά τον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα», είπε ο κ. Ντερβίσογλου, επικρίνοντας την πρόταση που διατύπωσε ο ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγια για την κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου, ως κίνηση καλής θέλησης για να αρχίσει η διαδικασία αντιμετώπισης των ζητημάτων του Αιγαίου.

Στο μεταξύ, τουρκικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι περιμένουν από την Αθήνα κάποια κίνηση που θα «ισορροπεί» την απόφαση για την πτήση - χωρίς οπλισμό - των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και τη μείωση των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» (Denizkurdu). Οι Τούρκοι στρατιωτικοί θεωρούν ότι οι κινήσεις αυτές που έκανε μονομερώς η Αγκυρα δεν έχουν «ανταποδοθεί». Πάντως, ανεξαρτήτως της συζήτησης αυτής, η Στρατιά του Αιγαίου πρόκειται να διαλυθεί, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ραντικάλ». Η σχεδιαζόμενη σταδιακή μείωση του προσωπικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αρχίσει από τη Στρατιά του Αιγαίου, γράφει η εφημερίδα που υποστηρίζει ότι μέχρι το 2020 έχει σχεδιαστεί κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου, η μετατροπή της σε Σώμα Στρατού και η υπαγωγή του στην Πρώτη Στρατιά, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ