Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Φάρσα και τρικ η σύλληψη Καρίλες

Ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ η διαδικασία απέλασής του, ενώ το Σαλβαδόρ ζητάει την έκδοσή του για το ...πλημμέλημα της παραχάραξης εγγράφου!

Από την πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση στην Αβάνα, που απαίτησε δικαιοσύνη

Associated Press

Από την πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση στην Αβάνα, που απαίτησε δικαιοσύνη
ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ο εγκληματίας Λουίς Ποσάδα Καρίλες «είναι δημιούργημα των ΗΠΑ», κατήγγειλε, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Φιντέλ Κάστρο, μια μέρα μετά τη σύλληψή του από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ. Συνάμα, χαρακτήρισε «φάρσα» της κυβέρνησης Μπους τη σύλληψη του Ποσάδα Καρίλες, κάνοντας λόγο για προσχεδιασμένη επιχείρηση σύλληψης, με στόχο την προστασία του πρώην πράκτορα της CIA έναντι της έκδοσης στη Βενεζουέλα, διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι «όλα είχαν συμφωνηθεί με τη μαφία του Μαϊάμι». Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συλλάβει και το επί χρόνια «πρώτο πιστόλι» της μαφίας του Μαϊάμι, τον Ορλάντο Μπος, γνωστό και ως «ο κύριος θάνατος».

«Φάρσα, ένα μεγάλο ψέμα» η σύλληψη του Ποσάδα Καρίλες, τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο, διερωτώμενος μάλιστα γιατί οι αρχές των ΗΠΑ δε συλλαμβάνουν και τους συνεργούς του, ώστε να τους ανακρίνουν. «Είναι φανερό ότι ο σκοπός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπλήρωσε, είναι να προστατεύσει τον Ποσάδα Καρίλες για να αποφύγει την προσαγωγή σε δίκη και την τιμωρία». Οπως τον προστάτευε μέχρι την Τρίτη, δύο μήνες αφότου είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας επισήμως ότι η ύπαρξή του αγνοούνταν, ενώ την ίδια στιγμή ο δικηγόρος του είχε κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Ο Κάστρο είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μπους διατηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά την τρομοκρατία και «δίσταζε» να συλλάβει έναν άνθρωπο τον οποίο «θαυμάζουν ως μαχητή της ελευθερίας» πολλοί Κουβανοί εξόριστοι στο Μαϊάμι, μία σημαντική κοινότητα από εκλογικής και οικονομικής πλευράς στις ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας, ο Κουβανός ηγέτης εκτίμησε ότι οι Αρχές των ΗΠΑ πιθανότατα θα στείλουν τον Καρίλες σε κάποια χώρα, όπου θα τη «γλιτώσει φθηνά», όπως το Ελ Σαλβαδόρ. Η χώρα αυτή, στενή σύμμαχος της κυβέρνησης Μπους, ανέφερε την Τετάρτη ότι ίσως ζητήσει την έκδοση του Καρίλες για να δικαστεί για παραχάραξη επίσημων εγγράφων, μια πλημμεληματική κατηγορία!

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ, χώρας που από την περασμένη Παρασκευή έχει ζητήσει την έκδοση του Καρίλες αφού εκκρεμοδικεί η υπόθεση ανάμειξής του στη βομβιστική ενέργεια του 1976 σε αεροσκάφος των κουβανικών αερογραμμών που είχε κοστίσει τη ζωή 73 ανθρώπων, δήλωσε, οργισμένος, ότι «απλώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να εκδώσουν τον Καρίλες».

Τέλος, αργά χθες, σύμφωνα με το ΑΡ, οι ομοσπονδιακές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες «παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ», κατηγορητήριο το οποίο αποτελεί ένδειξη έναρξης διαδικασίας απέλασης. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ομοσπονδιακών αρχών, ο Ποσάδα Καρίλες θα κρατηθεί χωρίς δυνατότητα καταβολής εγγύησης, ώστε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την έναρξη της δίκης του στις 13 Ιούνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καρίλες, μετά τη σύλληψή του, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας στην αεροπορική βάση Χόμστεντ στη νότια Φλόριντα, όπου επί δεκαετίες είναι και η βάση εκπαίδευσης «μαχητών» της CIA, δηλαδή η έδρα του Ποσάδα Καρίλες και του Ορλάντο Μπος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα απόρρητα επίσημα έγγραφα αποκάλυψαν ότι ήταν ο Ποσάδα Καρίλες ήταν επί χρόνια στο μισθολόγιο της CIA και έδρασε για την ανατροπή προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθώωσαν τον εγκληματία Καρίλες(2011-04-12 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Π. Καρίλες(2010-02-10 00:00:00.0)
Μαύρη επέτειος από το έγκλημα στα Μπαρμπάδος(2009-10-07 00:00:00.0)
«Ο ιμπεριαλισμός πρέπει να νικηθεί»(2005-06-07 00:00:00.0)
Ενάντια στην τρομοκρατία, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη(2005-05-31 00:00:00.0)
Υπόθεση Καρίλες(2005-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ