Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τζαφάρι: Αποδίδει ευθύνες και σε ξένους μαχητές

Νέες αμερικανικές απειλές κατά της Συρίας από τον υφυπουργό Εξωτερικών

Ερευνα Αμερικανών στρατιωτών σε σπίτι κοντά στα συριακά σύνορα

Associated Press

Ερευνα Αμερικανών στρατιωτών σε σπίτι κοντά στα συριακά σύνορα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκκληση στις γειτονικές χώρες να σταματήσουν την «είσοδο στο Ιράκ ξένων μαχητών» απηύθυνε, χτες, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες αναφορές, ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Αντίθετα, ο συνομιλητής του, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερτ Ζέλινγκ, εμφανίστηκε σαφέστερος εξαπολύοντας νέα επίθεση στη Συρία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Ζέλινγκ, πάντως, δεν έκανε ανάλογη νύξη για το Ιράν, του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, επισκέφτηκε χτες «για θρησκευτικούς λόγους», όπως είπε, τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, στη Νατζάφ.

Ο Πρόεδρος Μπους, από την πλευρά του, σε ομιλία του, υποστήριξε ότι «υπάρχουν προβλήματα στο Ιράκ», εκτιμώντας ότι οφείλονται, κατά ένα μέρος, και στην «αδυναμία που υπάρχει στο να αναπτυχθεί τάχιστα ένα ειδικευμένο αμερικανικό πολιτικό προσωπικό» στην κατεχόμενη χώρα, προκειμένου «να βοηθήσει στην εδραίωση της δημοκρατίας». Παρ' όλα αυτά, αναλυτές δε φέρονται να έχουν την ίδια άποψη, καθώς υποστηρίζουν ότι, πλέον, είναι σαφές πως ούτε η πραγματοποίηση των εκλογών απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ στο Ιράκ. Η κυβέρνηση Τζαφάρι δε δείχνει ικανή να αντιμετωπίσει την αντίσταση και να αποκλιμακώσει την ένταση. Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, στις 28 Απρίλη, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 520 άνθρωποι.

Και χτες, όπως είθισται όλους τους τελευταίους μήνες, συνεχίστηκαν και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Στη Μοσούλη σημειώθηκε σκληρή μάχη γύρω από το σπίτι του σουνίτη βουλευτή Φαουάζ αλ Τζάρμπα, στο οποίο επιτέθηκαν αντάρτες. Στις συγκρούσεις εμπλέχτηκαν και αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Ο τελικός απολογισμός αναφέρει 8 νεκρούς και 3 τραυματίες, των οποίων η ιδιότητα και η εθνικότητα δεν ξεκαθαρίστηκε. Στο Ντουτζάιλ τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες από βομβιστική επίθεση. Στη Μπαακούμπα, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί σε ανάλογη επίθεση.

Στη Βαγδάτη, το πρωί χτες, δολοφονήθηκε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου, ενώ τα ξημερώματα είχε δολοφονηθεί συνάδελφός του από το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού. Επίσης, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη συνοικία Ντούρα σκοτώθηκε 1 Ιρακινός στρατιώτης. Σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης. Αργά το βράδυ της Τρίτης είχε σκοτωθεί άλλος ένας από επίθεση με ρουκέτες σε στρατόπεδο έξω από το Ραμάντι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαθρές δικαιολογίες Ταλαμπανί(2007-07-07 00:00:00.0)
«Περίεργο» λουτρό αίματος(2005-07-19 00:00:00.0)
«Ενωτική» αναγνώριση και ενίσχυση της κατοχής(2005-06-23 00:00:00.0)
Στη δίνη των εκκαθαρίσεων(2005-05-14 00:00:00.0)
Σαρωτικό κύμα επιθέσεων(2005-05-04 00:00:00.0)
Αλλα πρόσωπα, ίδια κατοχή(2004-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ