Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Κραυγή κατά της τρομοκρατίας των ΗΠΑ

Λαοθάλασσα μπροστά στο Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων

Associated Press

Λαοθάλασσα μπροστά στο Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων
ΑΒΑΝΑ.--

Σχεδόν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της κουβανικής πρωτεύουσας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας και χτες πλημμύρισαν το κέντρο της Αβάνας, συμμετέχοντας στην «πορεία ενάντια στην τρομοκρατία», απαιτώντας άμεσα τη σύλληψη του αντικομμουνιστή και τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες καθώς και την απελευθέρωση της 5 Κουβανών ηρώων, που εδώ και 7 χρόνια βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές.

«Κάτω η τρομοκρατία», βροντοφώναξε ο Φιντέλ Κάστρο στο τέλος της πολύ σύντομης ομιλίας του πριν ηγηθεί της πορείας που κατέληγε στο Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων, ενώ ο κουβανικός λαός απάντησε «Μπους τρομοκράτη!». Ο ηγέτης της Κούβας τόνισε ότι κατά τα τελευταία 47 έτη, η Ουάσιγκτον ασκεί απέναντι στο Νησί «τρομοκρατική πολιτική». Ντυμένος με τη στολή των επαναστατικών δυνάμεων, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση προσκλητήριο «εναντίον της τρομοκρατίας, για τη ζωή και υπέρ της ειρήνης». Επίσης, χαρακτήρισε άκρως υποκριτική τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της υπόθεσης Ποσάδα Καρίλες και της κατηγορηματικής άρνησής της ότι ο τελευταίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαγράψει την Κούβα από τη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία και υπενθύμισε ότι πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει τον «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ενώ τρομοκράτες δραστηριοποιήθηκαν για τις κουβανικές επιθέσεις «παίρνοντας οδηγίες από την αμερικανική κυβέρνηση ή και από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίεςς». Ζητήθηκε, επίσης, από τον Κάστρο να συλληφθεί άμεσα, ώστε να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης - από την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει επισήμως υποβάλει αίτημα έκδοσής του προς τις ΗΠΑ - ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που φέρεται να διοργάνωσε το 1976 επίθεση με στόχο αεροπλάνο της Κούβας και αποτέλεσμα το θάνατο 73 επιβαινόντων.

Παραμονή του μεγαλειώδους προσκλητήριου που έλαβε χώρα στην Αβάνα, ο Φιντέλ Κάστρο σε τηλεοπτική του εμφάνιση επανέλαβε ότι ενώ ο Καρίλες εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους συνεχίζει την επιθετική της πολιτική και χρηματοδοτεί ομάδες που υπονομεύουν την επαναστατική κυβέρνηση: «Χρήματα για τρομοκρατικές ενέργειες, χρήματα για υπονόμευση».

Οσο για τις αιτιάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι αγνοεί την τύχη του Ποσάδα Καρίλες, η απάντηση ήρθε χτες από την αμερικανική εφημερίδα The Miami Herald, που φιλοξενεί την «πρώτη συνέντευξη του Ποσάδα Καρίλες από την επιστροφή του στις ΗΠΑ», όπως τονίζει. Ο Ποσάδα Καρίλες αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με την ανατίναξη του αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμμών, αρνήθηκε όμως να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Αβάνα το 1997...«ας το αφήσουμε να το κρίνει η ιστορία» τόνισε ο Καρίλες και κατέληξε σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και διαστροφής της πραγματικότητας: «Πάντα πίστευα στην επανάσταση και στον ένοπλο αγώνα. Πιστεύω όλο και πιο πολύ ότι θα νικήσουμε έναντι του Κάστρο. Η νίκη θα είναι δική μας»...

  • Αργά χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, ότι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες κρατείται από τις μεταναστευτικές αρχές της Φλόριδα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την αθώωση από τις ΗΠΑ του εγκληματία Καρίλες(2011-04-15 00:00:00.0)
Αποφασιστική απάντηση για Καρίλες(2007-05-26 00:00:00.0)
Απαντάει στη νέα πρόκληση των ΗΠΑ(2006-01-24 00:00:00.0)
«Αναγκαστική σύλληψη» του εγκληματία Καρίλες(2005-05-19 00:00:00.0)
Απαίτηση για έκδοση του δολοφόνου Καρίλες(2005-05-14 00:00:00.0)
Ποιοι είναι οι τρομοκράτες;(2004-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ