Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Εκρηξη» βίας με στόχο Ρώσους στρατιώτες

O OHE.... θυμήθηκε τα «στοιχεία» για τις βόμβες θραυσμάτων

Associated Press

O OHE.... θυμήθηκε τα «στοιχεία» για τις βόμβες θραυσμάτων
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σειρά επιθέσεων με αντιαρματικές ρουκέτες εξαπέλυσαν χτες Κοσσοβάροι Αλβανοί, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο Ρώσων στρατιωτών της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ», στις νοτιοδυτικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, Κλίνα και Κίγεβο. Στη διάρκεια, μάλιστα, συμπλοκής του με Ρώσους στρατιώτες, τραυματίστηκε ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην στέλεχος του ΟΥΤΣΕΚΑ, καθώς ο τελευταίος αρνήθηκε να υποβληθεί σε έρευνα για οπλοκατοχή...

Ο επίσημος εκπρόσωπος της «ΚΦΟΡ», Φίλιπ Ανίδο, δήλωσε πως οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των Ρώσων στρατιωτών, αλλά απέφυγε να πει, όχι μόνον πόσο σοβαρά ήταν τα τραύματα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια για τις τουλάχιστον πέντε ξεχωριστές επιθέσεις με αντιαρματικές ρουκέτες που εκδηλώθηκαν χτες στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα πάντα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι επιθέσεις που προκάλεσαν τον τραυματισμό των Ρώσων έγιναν στο Κλίνα και Κίγεβο, ενώ στη διάρκεια άλλων τριών επιθέσεων, που σημειώθηκαν το περασμένο 24ωρο, δεν προκλήθηκε ο τραυματισμός μελών της πολυεθνικής δύναμης.

Οπως έγινε γνωστό από πηγές της «KFOR», νωρίς χτες το απόγευμα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Μαλίσεβο, σημειώθηκε επεισόδιο ανάμεσα σε Ρώσους στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» και ομάδα τριών Κοσσοβάρων Αλβανών, με πρωταγωνιστή τον 32χρονο πρώην στέλεχος του ΟΥΤΣΕΚΑ, Ραμούς Χαραντινάι και νυν αρχηγό του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου».

Η περιπολία της «ΚΦΟΡ» σταμάτησε το αυτοκίνητο των τεσσάρων Αλβανών, προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο. Οι άνδρες της «ΚΦΟΡ» δεν άργησαν να εντοπίσουν στο αυτοκίνητο ένα πιστόλι και ένα τουφέκι, η άδεια των οποίων είχε λήξει. Ακολούθως, οι στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» έθεσαν υπό προσωρινή κράτηση τον 32χρονο Χαραντινάι και τα άλλα τρία άτομα που τον συνόδευαν. Ομως, ο Χαραντινάι προσπάθησε να φύγει και επιτέθηκε σε ένα Ρώσο στρατιώτη που κατέσχεσε τα όπλα. «Η απόπειρά του απέτυχε όταν η στρατιωτική αστυνομία και οι στρατιώτες τον ακινητοποίησαν. Τραυματίστηκε ελαφρά, αλλά του παρασχέθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της «KFOR», ταγματάρχης Σκοτ Σλέιτεν, που πρόσθεσε πως ο Χαραντινάι μεταφέρθηκε αρχικά στη ρωσική βάση του Μαλίσεβο και κατόπιν δικής του επιθυμίας στην Πρίστινα.

Καταγγελίες ΟΗΕ κατά «ΚΦΟΡ» για τις βόμβες θραυσμάτων...

Δέκα μήνες χρειάστηκε η «KFOR» για να εφοδιάσει τους αρμόδιους του ΟΗΕ στο Κόσσοβο με τις απαραίτητες λεπτομερείς πληροφορίες για τον εντοπισμό των βομβών θραυσμάτων που ρίχτηκαν στην επαρχία τον περασμένο χρόνο, κατήγγειλε χτες αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Πρίστινα.

«Ζητήσαμε από την KFOR συμπληρωματικές πληροφορίες για τον εντοπισμό των βομβών θραυσμάτων από τον Ιούλιο. Τις λάβαμε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, και αυτό χάρη στους Αμερικανούς στρατιωτικούς», δήλωσε ο Τζον Φλάναγκαν, υπεύθυνος του προγράμματος του Κέντρου των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό των επιχειρήσεων εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών, «UNMACC». Ο Φλάναγκαν πρόσθεσε με νόημα: «Δεν μπορώ να εξηγήσω τους λόγους αυτής της καθυστέρησης. Δεν μπορώ παρά να κάνω υποθέσεις. Είναι πάντως γεγονός πως υπάρχει μία "μυστικότητα" σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 1999 έως σήμερα, έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άνθρωποι, εξαιτίας εκρήξεων ναρκών ή βομβών διασποράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ