Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σε κλοιό διαδηλώσεων

Ριζοσπαστικοποιείται το λαϊκό κίνημα το οποίο ζητάει εθνικοποίηση των ενεργειακών πόρων

Βολιβιανός διαδηλωτής με εύλογο πλακάτ που ζητάει «Να κλείσει η Βουλή των αστών»

Associated Press

Βολιβιανός διαδηλωτής με εύλογο πλακάτ που ζητάει «Να κλείσει η Βουλή των αστών»
ΛΑ ΠΑΣ.--

«Τώρα το αίτημα είναι εθνικοποίηση όλων των ενεργειακών πόρων χωρίς αποζημιώσεις στις ξένες πολυεθνικές», δηλώνουν από κοινού όλες οι μεγάλες λαϊκές και πολιτικές οργανώσεις που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο της κυβέρνησης Κάρλος Μέσα για το «φυσικό αέριο» που η συζήτησή του ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει χτες στο Κοινοβούλιο.

Ηταν... γιατί από χτες το πρωί η πρωτεύουσα είναι αποκλεισμένη. Κατ' αρχάς από το πρωί, σύμφωνα με το «Bolpress», τρεις πολύ μαζικές διαδηλώσεις συνέκλιναν κοντά στο κέντρο στην πλατεία Μουρίγιο ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και στην έδρα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν από το Ελ Αλτο, την πόλη σχεδόν προέκταση της Λα Πας, χιλιάδες αγρότες, εργάτες, οικογένειες, δάσκαλοι και μικροπωλητές με στόχο την περικύκλωση και τον αποκλεισμό της πρωτεύουσας. Παράλληλα, όλη η χώρα παραμένει σχεδόν σε κατάσταση παράλυσης εξαιτίας των αποκλεισμών εθνικών οδικών αρτηριών κυρίως από αγρότες και ιθαγενείς.

Οι κινητοποιήσεις ήταν προγραμματισμένες και είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη βδομάδα αφού η προσπάθεια του Μέσα να ερμηνεύσει κατά το δοκούν ...των πολυεθνικών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών... το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει γενική λαϊκή αναταραχή. Η απάντηση του ίδιου προς το παρόν είναι να θέσει σε «κίτρινο συναγερμό» τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Μέχρι αργά χτες - ώρα Ελλάδας - δεν είχαν αναφερθεί βίαια περιστατικά κατάπνιξης των κινητοποιήσεων.

Εντούτοις, ίσως η πιο επικίνδυνη κίνηση δεν έγινε άμεσα από την κυβέρνηση ή την ολιγαρχία αλλά από την «Επιτροπή της ανατολικής επαρχίας της Σάντα Κρους», η οποία επιμένει και πιέζει για μονομερές δημοψήφισμα με σκοπό την αυτονόμηση της επαρχίας, της οποίας η πρωτεύουσα είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Βολιβίας. Με λίγα λόγια, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ίσως και ένας εμφύλιος.

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» (PL), 14 μεγάλες λαϊκές οργανώσεις, που συνυπογράφουν το Σύμφωνο Ενότητας, ανάμεσά τους το Κίνημα για το Σοσιαλισμό(MAS), η Κεντρική Εργατική Ενωση (COB), οργανώσεις εργαζομένων, αγροτών και ιθαγενών καταγγέλλουν τη διακήρυξη της «Επιτροπής της Σάντα Κρους», που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ως «παράνομη» αλλά και ως «ολιγαρχική συνωμοσία» η οποία στηρίζεται από τις ξένες δυνάμεις ώστε να διασπάσει το κίνημα αλλά και να διαιρέσει τη χώρα προς ίδιον όφελος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ