Κυριακή 15 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Πορτογαλικό ΚΚ - ΚΚΕ: Κοινός αγώνας

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας του αδελφού κόμματος με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Ζερόνιμο ντε Σόουζα

Στο βήμα της εκδήλωσης στην έδρα της ΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ
Στο βήμα της εκδήλωσης στην έδρα της ΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ
Σε θερμό συντροφικό κλίμα ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη στη χώρα μας του ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζερόνιμο ντε Σόουζα και της Μανουέλα Μπερναντίνο, μέλους της ΚΕ. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ είχαν προηγηθεί συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος και του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος με επικεφαλής, αντίστοιχα, τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Δημήτρη Γόντικα και Γιώργο Μαρίνο, μέλη του ΠΓ.

Στις συναντήσεις αναλύθηκε η πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες και ανταλλάχτηκαν εμπειρίες από τη δράση στο εργατικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, καθώς και στην ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κομμάτων, στο συντονισμό τους, ειδικά σε θέματα κοινών επεξεργασιών και στρατηγικής στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Επίσης, στη συμβολή τους στην ανάπτυξη των κοινών προσπαθειών του κομμουνιστικού κινήματος να αναδείξει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Ο Ζερόνιμο ντε Σόουζα προσκάλεσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ να επισκεφτεί την Πορτογαλία, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Ο Ζ. ντε Σόουζα, την Παρασκευή το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αθήνας του Κόμματος, στην έδρα της ΚΕ όπου υπήρξε θερμή υποδοχή. Με το σύνθημα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», γραμμένο και στις δύο γλώσσες, την αντιπροσωπεία του ΠΚΚ καλωσόρισε ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας της ΚΟΑ. Ο Ζερόνιμο ντε Σόουζα, μιλώντας στην εκδήλωση, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα, αναφερόμενος στην περίοδο των αρχών του '90 ότι υπήρξαν κόμματα που παρέκκλιναν, που εγκατέλειψαν αρχές και ιδεολογίες, όμως το Πορτογαλικό και το ΚΚ Ελλάδας άντεξαν, συνεχίζουν και δυναμώνουν, γιατί έχουν το πλεονέκτημα της θεωρίας, έχουν ρίζες στο λαό και πρόγραμμα το οποίο τηρούν για το μετασχηματισμό της κοινωνίας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα, ένα Κομμουνιστικό Κόμμα να συνδέεται και να δρα μέσα στην εργατική τάξη, στόχος που για το ΠΚΚ ιεραρχείται σήμερα πολύ υψηλά, χωρίς καμία υποτίμηση της ανάγκης για ανάπτυξη της δράσης σε άλλα κοινωνικά στρώματα. Εκανε, επίσης, αναλυτική παρουσίαση των στόχων του ΠΚΚ και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αναπτύσσει την πάλη του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ