Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρό χάος στα βορειοδυτικά

Μπαράζ επιθέσεων της Αντίστασης αυτές τις μέρες

Associated Press

Μπαράζ επιθέσεων της Αντίστασης αυτές τις μέρες
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μπαράζ επιθέσεων συγκλόνισε, χθες, το Ιράκ, όπου μέχρι το απόγευμα είχαν καταμετρηθεί δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Οι διαβεβαιώσεις της «κυβέρνησης» Τζαφάρι ότι μελετά μέτρα προστασίας δε φαίνεται να πείθουν κανένα. Οσο για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν, χθες, για τέταρτη ημέρα τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, στην επαρχία Ανμπάρ, όπου σημειώνονται και οι περισσότερες αντικατοχικές επιθέσεις.

Τικρίτ, Χαουίτζα και Βαγδάτη ήταν οι πόλεις, που, χθες, έγιναν στόχος επιθέσεων. Στο Τικρίτ, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο αποπειράθηκε να εκραγεί στην είσοδο αστυνομικού τμήματος. Αποτράπηκε και τελικά εξερράγη σε παρακείμενη αγορά με αποτέλεσμα 33 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, να έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι το απόγευμα, και περισσότεροι από 70 να νοσηλεύονται τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα».

Στη Χαουίτζα, δυτικά του Κιρκούκ, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο επιτέθηκε σε κέντρο στρατολόγησης του ιρακινού στρατού, την ώρα που εκεί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αρκετοί υποψήφιοι στρατιώτες. Σκοτώθηκαν 30 και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 35. Τέλος, στη Βαγδάτη σημειώθηκαν 4 βομβιστικές επιθέσεις, οι 3 επιθέσεις αυτοκτονίας στα δυτικά και στα νότια. Συνολικά, αναφέρθηκαν 4 νεκροί Ιρακινοί και 20 τραυματίες.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος, τουλάχιστον, των 2 επιθέσεων ήταν αμερικανικές φάλαγγες οχημάτων, δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοχικών στρατευμάτων. Αργά το απόγευμα, έκρηξη σημειώθηκε στον περίβολο του υπουργείου Πετρελαίου. Οπως ανακοινώθηκε, αργότερα, επρόκειτο για ελεγχόμενη εξουδετέρωση εκρηκτικού μηχανισμού.

Τέλος, χθες το μεσημέρι σοβαρή έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών λιπασμάτων, κοντά στη Βασόρα, όπου τραυματίστηκαν 45 εργαζόμενοι. Δεν αποσαφηνίστηκε η αιτία της έκρηξης.

Εκκαθαρίζει ...ο «Matador»

Την ίδια ώρα, στο δυτικό Ιράκ, κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και της δυτικής όχθης του Ευφράτη, βρίσκεται σε εξέλιξη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η εκκαθαριστική επιχείρηση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων. Με βάση μαρτυρίες κατοίκων των πόλεων της περιοχής, οι μάχες είναι σκληρότατες και διεξάγονται και εντός των πόλεων, ενώ αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν την περιοχή.

Η επιχείρηση «Matador» (Ταυρομάχος) θεωρείται η μεγαλύτερη, σε αριθμό, που έχουν εξαπολύσει οι κατοχικές δυνάμεις. Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ολοκληρωθεί, ενώ οι πληροφορίες είναι ελεγχόμενες και προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις κατοχικές δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτές, έχουν σκοτωθεί 100 αντάρτες και 3 πεζοναύτες, έχουν τραυματιστεί 20 πεζοναύτες και άγνωστος αριθμός ανταρτών, ενώ έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις.

Απαγωγές και ...μέτρα

Οπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ της Τρίτης, αντάρτες απήγαγαν τον Ιρακινό κυβερνήτη της επαρχίας αλ Ανμπάρ, όπου διεξάγονται και οι μάχες, μαζί με τους 4 σωματοφύλακές του. Βασικό τους αίτημα είναι να αποχωρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις από την πόλη Κάιμ. Αντίθετα, κανένα νεότερο δεν υπάρχει για την τύχη του Αυστραλού ομήρου, για τον οποίο εξέπνευσε η προθεσμία των 72 ωρών που είχαν δώσει οι απαγωγείς. Επίσης, για τον Ιάπωνα όμηρο, πρώην μέλος της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, οι απαγωγείς του γνωστοποίησαν ότι θα δώσουν σύντομα βίντεο, που θα αποδεικνύει ότι είναι όμηρος και ότι είναι τραυματίας.

Σε μια προσπάθεια, προφανώς, να αποδείξει ότι λειτουργεί, η κυβέρνηση Τζαφάρι, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Μπαγιάν Μπακίρ Τζαμπρ, ανακοίνωσε ότι συστάθηκαν, ήδη, επιτροπές από αξιωματούχους της ιρακινής αστυνομίας και του στρατού, οι οποίες θα εξετάσουν σχέδια και μέτρα προστασίας των πόλεων από την ανταρτική δράση. Εντούτοις, δε δόθηκε στη δημοσιότητα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Αν και οι Αμερικανοί επιτελείς υποστηρίζουν ότι «η αντίσταση που συναντάται στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» αποδεικνύει ότι «οι αντιστασιακές οργανώσεις πνέουν τα λοίσθια», παρατηρητές και αναλυτές έχουν αντίθετη άποψη. Εκτιμούν ότι η κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύει ότι η αντίσταση κάθε άλλο παρά αποδυναμώνεται.

Μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες, περισσότεροι από 300 Ιρακινοί και στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις αντικατοχικές επιθέσεις. Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων ανά ημέρα, που πλέον κυμαίνεται στις 70.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ