Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Σφίγγει ο κλοιός για τον Ειρηναίο

Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι αναγνωρίζουν την τριμελή επιτροπή και όχι τον Ειρηναίο

Σφίγγει ο κλοιός για τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο μετά τις τελευταίες αναγνωρίσεις. Συγκεκριμένα, στην αναγνώριση της τριμελούς επιτροπής, που χειρίζεται την υπόθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μετά την αποκήρυξη από 75 μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, προχώρησε την Τρίτη το απόγευμα πρώτα η Παλαιστινιακή Αρχή. Λίγο αργότερα, στο «ίδιο πλαίσιο» και η Ιορδανία. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η επικύρωση της υπουργικής απόφασης της Ιορδανίας από το βασιλιά Αμπντάλα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε γραπτώς ότι δε θα λάβει μέρος στη διαμάχη.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη διέρρευσε μέρος του πορίσματος των Παλαιστινίων, εκείνο το σημείο που φαίνεται ν' απαλλάσσει τον πατριάρχη Ειρηναίο από τις ευθύνες, ειδικά για τις μακροχρόνιες πωλήσεις στα ξενοδοχεία «Ιμπέριαλ» και «Πέτρα». Οι ευθύνες μετατοπίζονται σε άλλον ιεράρχη. Σύμφωνα με αυτό το μέρος του πορίσματος, τυχόν ευθύνες αποδίδονται στον πατριάρχη Ειρηναίο για τα πληρεξούσια που έδωσε στον Παπαδήμα κι εδώ όμως διατυπώνονται επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να παγιδεύτηκε. Πάντως οι Παλαιστίνιοι ξεκαθάρισαν ότι δε σκοπεύουν να δώσουν όλο το πόρισμα στη δημοσιότητα, ενώ επισημαίνεται ότι το συμπέρασμα όλου του πορίσματος θεωρεί ως κύριο υπεύθυνο τον πατριάρχη Ιεροσολύμων. Μετά από αυτό, απαντώντας σ' ερώτηση δημοσιογράφου, ο πατριάρχης Ειρηναίος μίλησε για ευθύνες ανθρώπων που πρωτοστατούν εναντίον του και επωφελήθηκαν από όλη την ιστορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα τελευταία γεγονότα, ο πατριάρχης Ειρηναίος, εντάσσει στην ομάδα των νομικών συμβούλων του, τον ισραηλινό δικηγόρο Γιόσι Κοέν, στον οποίο φέρεται να τέθηκε ήδη το αίτημα για να κινηθεί ενάντια στις αποφάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ιορδανίας και Παλαιστίνιων.

Πάντως αίσθηση προκάλεσαν μετά και τα όσα έχουν αναφέρει αγιοταφίτες για την τεράστια περιουσία του Πατριαρχείου και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε τηλεοπτικό σταθμό, περί μεγάλης περιουσίας του Πατριαρχείου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε Τουρκία και Αμερική.

Επιπρόσθετα, η τριμελής επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είχε σταλεί στα Ιεροσόλυμα για να εξετάσει την κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες θα ενημέρωνε χτες, στην Ιμβρο, τον οικουμενικό πατριάρχη για το πόρισμά της. Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Παρασκευή θα τοποθετηθεί επί του θέματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ