Τετάρτη 24 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πιο αυστηρή η δημοσιονομική πολιτική στη χώρα μας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν παρουσίασε χτες την πρώτη μετά τη Λισαβόνα «έκθεση για τα δημόσια οικονομικά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αποκαλύπτοντας ότι το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) είχε αποφασίσει μυστικά με την Κομισιόν, από την 28η Φλεβάρη 2000, για πακέτο φορολογικών μέτρων, «που πρέπει να συνοδεύονται από περικοπές δαπανών», με στόχο την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών από το 2001, στα πλαίσια των επιταγών του Συμφώνου Σταθερότητας (ΣΣ).

Πρόκειται για εντυπωσιακή και ξεδιάντροπη αποκάλυψη, που κρατήθηκε μυστική, παρά τις άμεσες συνέπειες για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αφού «η Κομισιόν σκοπεύει να εφαρμόσει τα φορολογικά κριτήρια αξιολόγησης κατά την έγκριση των σχεδίων προϋπολογισμού για το 2001 και των μελλοντικών προσαρμογών των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης». Δηλαδή, δεν πρόκειται για εφάπαξ μυστική συμφωνία, αλλά για μόνιμη δέσμευση, η οποία συνάφθηκε μεταξύ Κομισιόν και 15 κυβερνήσεων στις 28/2/2000 και μάλιστα μυστικά, γιατί δεν υπάρχει κατάλληλο πλαίσιο κοινοτικής νομοθεσίας, στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί επίσημα.

Στην έκθεση της Κομισιόν, γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, για την οποία «υπάρχει επείγουσα ανάγκη μείωσης των επιπέδων του δημόσιου χρέους», το οποίο «μειώνεται σε πολύ βραδύτερους ρυθμούς απ' ό,τι θα επέτρεπε η επιτυχής εφαρμογή της δηλωθείσας δημοσιονομικής πολιτικής». Η έκθεση κάνει λόγο για «επιτάχυνση» των ιδιωτικοποιήσεων και επαναλαμβάνει ότι «χωρίς μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, επιβραδύνοντας μεσοπρόθεσμα ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό».

Κύκλοι προσκείμενοι στον αρμόδιο επίτροπο Ισπανό Π. Σόλμπες τόνιζαν χτες ότι ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα χρειαστεί «πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική», για να αντισταθμιστεί η «χαλάρωση» από τη σύγκλιση των επιτοκίων και να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης του χρέους. Για τις Βρυξέλλες, αν υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα και φορολογικά έσοδα, θα πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για μείωση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους, κατά συνέπεια, δεν περισσεύει ούτε δραχμή για κοινωνικές δαπάνες. Για το σύνολο της ΕΕ, η Κομισιόν επιτάσσει ότι η «ευνοϊκή οικονομική συγκυρία», η οποία «εξασφαλίζει περισσότερα φορολογικά έσοδα και κάποια μείωση των τρεχουσών δαπανών», θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όχι για φορολογικές ελαφρύνσεις των χρόνια βασανισμένων Ευρωπαίων εργαζομένων, αλλά «για να επέλθουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση και αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών» των κρατών. Δηλαδή είτε έχουμε οικονομική ύφεση, είτε, όπως τώρα, «ανάκαμψη», ο φτωχός λαός θα πρέπει να πληρώνει διά βίου την «αναδιάρθρωση» του κεφαλαίου και την εύρυθμη λειτουργία του «δημοσίου». Το πακέτο της μυστικής φορολογικής συμφωνίας του περασμένου Φλεβάρη προβλέπει «τέσσερα κριτήρια», με τα οποία οι κυβερνήσεις μπορούν να προβούν σε «ασφαλείς περικοπές των φόρων» και είναι: «1) Οι άνευ αντιστάθμισης φορολογικές μειώσεις είναι εφικτές μόνο για εκείνα τα κράτη - μέλη, που έχουν σχεδόν ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό ετήσιο προϋπολογισμό, 2) οι μειώσεις δεν πρέπει να είναι προκυκλικές, 3) πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και η διατηρησιμότητα δημοσιονομικής κατάστασης και 4) οι μειώσεις πρέπει να εντάσσονται σε δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό, βεβαίως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ