Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΥΣ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας

Θα γίνει τη Δευτέρα 9 Μάη

Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους (ΕΑΥΙΦ) θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για την εντυπωσιακή αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στην επιδεινούμενη κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας στο νησί.

Η παράσταση θα γίνει τη Δευτέρα 9.5.2005 και αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΕΑΥΙΦ στις 19.4.2005. Μάλιστα, τα γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν - με δραματικό βέβαια τρόπο - την απόφαση της Επιτροπής για την κινητοποίηση: Στις 26.4.2005, όπως κατήγγειλε το Σωματείο των εργαζομένων - και έγραψε ο «Ρ» στις 29.4.2005 - αλλά και η Επιτροπή, είχαν προγραμματιστεί δυο χειρουργικές επεμβάσεις. Η πρώτη επέμβαση έγινε, αλλά η δεύτερη και μάλιστα σοβαρό χειρουργικό περιστατικό δεν έγινε γιατί «είχε χαλάσει το μοναδικό αναισθησιολογικό μηχάνημα του χειρουργείου».

Οι φορείς του νοσοκομείου και του νησιού θυμίζουν ότι εδώ και οχτώ χρόνια είναι πάγιο αίτημα ο εξοπλισμός του χειρουργείου και της χειρουργικής κλινικής. «Οποτε υπάρχουν γιατροί και προσωπικό το χειρουργείο λειτουργεί χάρη στις προσπάθειές τους και στο φιλότιμό τους», υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα.

Επιστολή διοικητή και απάντηση γιατρού

Ωστόσο, όμως, η διοίκηση του νοσοκομείου και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι διώχνουν, όπως έγραψε στις 29.4.2005 ο «Ρ», και τον μοναδικό επικουρικό χειρουργό Μ. Τσιχλάκη, επικαλούμενη τη δυνατότητα που της δίνει η αποικιακή σύμβαση που υπέγραψε ο γιατρός με βάση τους νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και ανανέωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε επιστολή του προς το «Ρ» (με ημερομηνία 3.5.2005) ο διοικητής του Πανικάριου Νοσοκομείου Π. Νικολακάκος υποστηρίζει ότι ο χειρουργός «προσήλθε στο γραφείο του (26.4.2005) για να διαμαρτυρηθεί για τη βλάβη μηχανήματος του χειρουργείου». Ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει ότι ο γιατρός χρησιμοποίησε «υβριστικές εκφράσεις» και αντί να δεχτεί τη λύση για «άμεση έλευση στο νησί εφεδρικού μηχανήματος», ο γιατρός εκτόξευσε αντικείμενα και χειροδίκησε εναντίον του, με αποτέλεσμα ο διοικητής να τραυματιστεί και να προσέλθει στα επείγοντα του νοσοκομείου για να του περιποιηθούν τα τραύματα.

Σχετικά με τη βλάβη του μηχανήματος, ο διοικητής αφήνει ανεπίτρεπτους υπαινιγμούς σε βάρος του γιατρού, σημειώνοντας: «Ο εν λόγω γιατρός είτε γνώριζε τη βλάβη από το προηγούμενο χειρουργείο (αλήθεια πώς το ολοκλήρωσε;) οπότε πώς και με τι μηχάνημα προγραμμάτισε χειρουργείο, χωρίς να ενημερώσει εγκαίρως τη διοίκηση για τις απαραίτητες ενέργειες και ρισκάροντας ουσιαστικά την υγεία του ασθενούς του είτε την έμαθε εκ των υστέρων οπότε για ποιο λόγο ματαίωσε το χειρουργείο και ταλαιπώρησε τον ασθενή με διακομιδή στην Αθήνα; Μήπως ο εν λόγω γιατρός διόγκωσε το πρόβλημα για να καλύψει λάθη και παραλείψεις του; Ο ασθενής διακομίσθη στην Αθήνα, μέχρι σήμερα χαίρει άκρας υγείας και τελικώς δε χρειάστηκε να υποβληθεί στη θρυλούμενη εγχείρηση. Ως προς τη νομιμότητα της απολύσεώς του, η από κοινού υπογραφείσα σύμβαση στις 11.3.2005 σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ρητά προβλέπει τους λόγους λύσεως της εργασιακής σχέσης (άρθρο 4)».

Και ο διοικητής καταλήγει με διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των κατοίκων της Ικαρίας, «καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου σε απόλυτη ετοιμότητα και συνεννόηση με το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο της Σάμου, ουδεμία στιγμή αδράνησαν, όπως άλλωστε καθημερινώς και με απόλυτη επιτυχία πράττουν όλο το λοιπό διάστημα που έχω την τιμή να προΐσταμαι διοικητικώς των υπηρεσιών του».

Σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με τον Μ. Τσιχλάκη διέψευσε όσα υποστηρίζει ο διοικητής για εξύβριση, επίθεση και τραυματισμό. «Διαμαρτυρήθηκα εντόνως, γιατί η διοίκηση φέρει ευθύνη καθώς το μηχάνημα ήταν εδώ και τρεις μήνες στη Λήμνο αντί να είναι στην Ικαρία» δήλωσε ο Μ. Τσιχλάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ