Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Ομολογίες ΔΟΕ για το ντόπινγκ

Μετά τον Καναβάρο και ο Βερόν παραδέχτηκε τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας

Sportidea

Μετά τον Καναβάρο και ο Βερόν παραδέχτηκε τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας
«Νομίζω ότι όλοι αποδεχόμαστε σήμερα το γεγονός ότι προς το παρόν οι κλέφτες είναι πιο μπροστά από εμάς...». Η δήλωση του προέδρου της WADA (επιτροπή κατά του ντόπινγκ της ΔΟΕ) Ρίτσαρντ Πάουντ στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, με αφορμή την ανακάλυψη από την επιτροπή του ενός νέου στεροειδούς αναβολικού (σ.σ. πριν δυο μήνες περίπου), αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα που επικρατεί στον κόσμο των αναβολικών. Βέβαια, το ερώτημα ποιοι είναι οι κλέφτες είναι εύλογο, αφού η ΔΟΕ είναι η βασική υπεύθυνη για την έξαρση του ντόπινγκ, εξαιτίας της άκρατης εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

Επί της ουσίας, ο Ρ. Πάουντ ομολογεί πως οι προσπάθειες της ΔΟΕ επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της ανίχνευσης αναβολικών, ενώ για τις αιτίες που προκαλούν το ντόπινγκ δε γίνεται ούτε κουβέντα. Αλλωστε, η ίδια η ΔΟΕ και οι πολυεθνικές - χορηγοί της είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την έξαρση του φαινομένου, με σκοπό την αύξηση των κερδών τους από τα ρεκόρ των αθλητών. Σε αυτό, λοιπόν, το μήκος κύματος, ο επικεφαλής της WADA δήλωσε: «Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι να καλύπτουμε σωστά το επιστημονικό τμήμα της δουλιάς μας και πολύ προσεκτικά, ώστε να μην υπάρχουν ερωτήσεις ή αμφιβολίες είτε για την ταυτότητα του στεροειδούς αναβολικού είτε για το τεστ ανίχνευσής του».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ πριν λίγο καιρό ...πανηγύρισε για την ανακάλυψη του νέου στεροειδούς αναβολικού DMT (δεσοξυμεθυλτεστοστερόνη), όμως το θέμα είναι ότι για μια ακόμη φορά οι αρμόδιες επιτροπές ήρθαν δεύτερες. Η συγκεκριμένη ελαιώδης ουσία, βρέθηκε το 2003 στην κατοχή ενός Καναδού αθλητή, και σήμερα αποκαλύπτεται ότι είχε δημιουργηθεί σε προηγμένο εργαστήριο με στόχο να μην ανιχνεύεται στους ελέγχους. Μάλιστα, η WADA (Διεθνής Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ) θορυβήθηκε από τις εξελιγμένες χημικές μεθόδους που προφανώς εφαρμόστηκαν για τη δημιουργία του DMT. «Αυτή η ουσία δεν μπορεί να παρασκευαστεί στην κουζίνα ή στο γκαράζ. Απαιτεί εγκαταστάσεις και γνώσεις Χημείας», σχολίασε στο New Scientist o Ολιβερ Ράμπιν, επιστημονικός διευθυντής της WADA. Οπως εξηγούν ειδικοί, οι χημικοί που παρασκευάζουν συνθετικά αναβολικά μπορούν επ' άπειρον να αναδιατάσσουν τις χημικές ομάδες της ουσίας και να αντικαθιστούν τις ανενεργείς περιοχές, ώστε να ξεφεύγουν από τους ελέγχους.

ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ: Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Ο Φάμπιο Καναβάρο της Γιουβέντους ήταν τελικά ο παίκτης εκείνος που πρωταγωνίστησε στην κασέτα, η οποία προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι RAI DUE το βράδυ της Πέμπτης και αναφερόταν στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1999 μεταξύ της Πάρμα και της Μαρσέιγ. Ο Ιταλός αμυντικός στην ολιγόλεπτη ταινία, διάρκειας 6,5 λεπτών, την οποία και έδειξε η εκπομπή «Punto e Capo», φαίνεται να κάνει χρήση της ουσίας «Neoton», η οποία μπορεί βέβαια να μην ανήκει στις απαγορευμένες, αλλά βοηθά στην αύξηση της μυικής μάζας και την έκρηξη.

Η κασέτα βρίσκεται στα χέρια του σταθμού εδώ και ένα μήνα και προτού το βίντεο βγει στον αέρα, ο Καναβάρο συνομίλησε με ανθρώπους του καναλιού και απείλησε μάλιστα και με μήνυση σε περίπτωση που τον κατηγορούσαν για ντόπινγκ ή οτιδήποτε άλλο. Για το λόγο αυτό, στην εκπομπή τον εκπροσώπησε ο δικηγόρος του, ενώ στο πλευρό του άσου της Γιουβέντους στάθηκε και ο συμπαίκτης του τώρα και τότε στην Πάρμα, Λιλιάν Τουράμ. Το θέμα, πάντως, μετά την προβολή της εκπομπής είχε και συνέχεια, καθώς ο τότε συμπαίκτης του Καναβάρο και νυν της Ιντερ (δανεικός από την Τσέλσι) Σεμπαστιάν Βερόν δήλωσε και αυτός ότι εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματος αναγκάστηκε να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ