Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μπαράζ «γιορτινών» απολύσεων

Αντί για το Δώρο του Πάσχα, δεκάδες εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους το χαρτί της απόλυσης

Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίστηκαν, τις μέρες των γιορτών του Πάσχα, οι απολύσεις εργαζομένων από επιχειρήσεις της Λάρισας. Πολλοί εργάτες, αντί για το μισθό και το Δώρο του Πάσχα, πήραν στα χέρια τους το χαρτί της απόλυσης κι έκαναν «μαύρες γιορτές».

Πέντε εργαζόμενος απέλυσε η εταιρία «VIRRON», που στεγάζεται στο κατάστημα SMART OUTLET, χωρίς μάλιστα να τους καταβάλει τους μισθούς του Μάρτη και του Απρίλη, ούτε το Δώρο του Πάσχα. Το Δώρο δεν είχε δώσει και η «ΒΙΟΜΕΤΑΛΚΟ», αλλά το κατέβαλε μετά από την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στο εργοστάσιο και στην Επιθεώρηση Εργασία.

Αλλοι πέντε εργαζόμενοι απολύθηκαν από την «ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΞ» κι ανάμεσά τους μέλος της διοίκησης του σωματείου πλαστικών.

Η «φίρμα» πλεκτών «ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ», η οποία, εκτός από τη Λάρισα, διατηρεί καταστήματα και σε Βόλο, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λαμία και Γιάννενα, συνεχίζει τις απολύσεις που ξεκίνησε από το 2003, διώχνοντας άλλους τέσσερις εργαζόμενους. Η «φίρμα» που μεταφέρεται στην Τουρκία, διατηρεί, προσωρινά, το τμήμα πλεκτικής με οκτώ εργαζόμενους. Οπως, μάλιστα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Λάρισας τα ενδύματα που πουλιούνται στην αλυσίδα των καταστημάτων της στις επτά πόλεις της Ελλάδας, είναι τούρκικα και «πλασάρονται» σαν ελληνικά.

Σε μπαράζ απολύσεων - υπό τη μορφή των «εθελούσιων αποχωρήσεων» - προχώρησε τον τελευταίο καιρό και η επιχείρηση μεταλλοκατασκευών «ΙΝΤΡΑΜΕΤ». Ο συνολικός αριθμός των απολυμένων έως σήμερα ξεπερνάει τους 100 και έπεται συνέχεια.

Στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ρίχνει την ευθύνη για το «ξεσάλωμα» των εργοδοτών, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «σ' αυτή την πολιτική, που φέρνει φτώχεια, ακρίβεια, απολύσεις, ανεργία, συντάξεις πείνας, μισθούς φιλοδωρήματα, που καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απαντάμε με συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα, δηλώνουμε κατηγορηματικά καμιά συναίνεση, κανένας συμβιβασμός».

Και το ΕΚΛ καταλήγει: «Απαντάμε με μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση, την Τετάρτη, 11 Μάη, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ