Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Περί ελληνοτουρκικών...

Είναι γνωστό το χρόνιο πρόβλημα - από γενέσεως του νεοελληνικού κράτους - των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Εάν τώρα προστεθούν οι σύγχρονες αντιθέσεις, τότε αποκαλύπτεται το συνολικό πλέγμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και το πολιτικό έδαφος από το οποίο αντλούνται οι πάσης φύσεως κατά καιρούς ιμπεριαλιστικοί υποδαυλισμοί στις σχέσεις των δυο λαών. Το καινούριο αποπροσανατολιστικό των ημερών μας είναι η αναπτυσσόμενη διαρκής φλυαρία περί «βαθέως τουρκικού κράτους».

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε από την Ιστορία ότι οι πράξεις των ιθυνόντων της ποικίλης πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής εξουσίας δεν είναι μια ευθεία απόφαση, αλλά συνήθως καταστάλαγμα εσωτερικών ανταγωνισμών. Σε αυτή τη βασική αντιφατική λειτουργία ανήκει και το πολιτικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας της Τουρκίας. Οι φλύαροι πολιτικολογούντες του ελληνικού κουβέρνου και της πάσης φύσεως θεσμικής πολιτικής εξουσίας (Βουλή, κόμματα κλπ.) εν Ελλάδι εννοούν να παρουσιάζουν την τουρκική εξουσία ως διηρημένη σε «βαθύ» και «ρηχό» κράτος. Μέντορες του «βαθέως» οι στρατιωτικοί εξουσιαστές. Μέντορες του «ρηχού» η πολιτική κυβέρνηση της Τουρκίας με σήμα της την περιλάλητη «μαντίλα». Ετσι παρουσιάζεται το αντιφατικό φαινόμενο οι συντηρητές των ισλαμικών παραδόσεων του «τσαντόρ», έστω και διαφοροποιημένοι από άλλες ακραίες ισλαμικές εκδοχές, να προβάλλονται στην ελληνική κοινή γνώμη οι δυνάμει εκμοντερνισθέντες του ευρω-τουρκικού μέλλοντος.

Αυτή η φαεινή ιδέα αυτού του περίεργου διαχωρισμού από τους εν Ελλάδι πολιτικούς για τα συμβαίνοντα στην τουρκική κοινωνία παρουσιάστηκε ως άρτι αφιχθέν πολιτικό γεγονός από τον καιρό που οι ευρωλάγνοι είδαν την επίλυση των ελληνο-τουρκικών διαφορών μέσα από το κοίλο κάτοπτρο της τουρκο-ευρωενωσίτικης εξέλιξης. Ετσι το «βέτο» από ελληνικής πλευράς έναντι των ανελεύθερων, αντιδημοκρατικών ενεργειών της τουρκικής πολιτικο-στρατιωτικής εξουσίας εις βάρος του τουρκικού λαού και των επικρατικών βλέψεων έναντι της Ελλάδας αντικαταστάθηκε από την «προσήνεια» και «κατανόηση» των εν Ελλάδι πάσης φύσεως υιοθετημένων παιδιών της Ουασιγκτόνας και των Βρυξελλών. Ο χώρος του ελληνικού Αιγαίου και της Θράκης πρέπει να μετατραπεί σε συνδιαχειριζόμενο και συγκυριαρχούμενο ελληνοτουρκικό χώρο υπό την υψηλή εποπτεία και τα κελεύσματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενα από τα πολλαπλά σενάρια επίτευξης αυτού του σκοπού είναι κι αυτό της διαίρεσης του «κακού» βαθέως τουρκικού κράτους από το «καλό» ευρωλάγνο της τουρκικής ευρωμαντίλας. Πίσω απ' αυτό το αηδιαστικό παρασκήνιο κι ως επιπλέον στοιχείο της ιμπεριαλιστικής επιβολής στον ευρύτερο χώρο Βαλκανίων - Μέσης Ανατολής, βρίσκεται η προσπάθεια συνεχούς εισδοχής του ελληνικού κεφαλαίου στο όνομα της οποίας έχει αποδεχτεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το χρόνιο πρόβλημα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων δε βρίσκεται στα «ρηχά» και στα «βαθιά» του τουρκικού κράτους αλλά στην ανάγκη αντίστασης έναντι των ντόπιων και ξένων ιμπεριαλιστικών βλέψεων με την παράλληλη διαμόρφωση φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού εργαζόμενου λαού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου τόσο στη μία όσο και στην άλλη χώρα. Μπορούν να το κάνουν μόνο οι λαοί με την οργανωμένη συντονισμένη πάλη τους.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ