Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Μετατρέπεται σε επιχειρηματική ζώνη

Τη μετατροπή της περιοχής από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ μέχρι και το γήπεδο του ΠΑΟ σε μια τεράστια εμπορική και επιχειρηματική ζώνη, επιδιώκει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων

Σε επιχειρηματικό ...παράδεισο θέλει να μετατρέψει τον Ελαιώνα η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων
Σε επιχειρηματικό ...παράδεισο θέλει να μετατρέψει τον Ελαιώνα η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων
Το ...όραμά της για τη συνολική «αξιοποίηση» του Ελαιώνα, δηλαδή τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου, παρουσίασε η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και συζητήθηκαν οι ενστάσεις που αφορούσαν στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων έχει έρθει σε συμφωνία με τη διοίκηση του εργοστασίου, για την απόδοση συνολικά 60 στρεμμάτων - από τα 106 συνολικά που ανήκουν στην ΕΤΜΑ - στη διαχείριση του δήμου, καθώς και ενός κτιρίου 51.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα υπόλοιπα 46 στρέμματα θα παραμείνουν στην ΕΤΜΑ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της διοίκησης, από τα 60 στρέμματα που θα δοθούν στο δήμο, τα 4. στρ. ρυμοτομούνται για την κατασκευή δρόμων, τα 19 στρ. είναι η έκταση του κτιρίου επί του εδάφους και τα υπόλοιπα θα δοθούν για κοινόχρηστο πράσινο. Ωστόσο, και αυτό αξίζει να ειπωθεί, ακριβώς δίπλα από το χώρο του πρώην εργοστασίου πρόκειται να δομηθεί το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ!

Ενδεικτικό, πάντως, της «αξιοποίησης» που προτείνει η διοίκηση για την περιοχή του Ελαιώνα είναι ότι το κτίριο αυτό των 51.000 τετρ. μέτρων θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και επιχειρηματικά - εμπορικά, όπως είχε δηλώσει παλιότερα η δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί μια τεράστια επιχειρηματική ζώνη, που περιλαμβάνει τις γειτνιάζουσες περιοχές του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ και του χώρου όπου πρόκειται να χτιστεί το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ - αν τελικά συμφωνήσουν ΠΑΕ και διοίκηση του δήμου.

Μάλιστα, ο Θ. Σκυλακάκης, αναπληρωτής δημάρχου, παρουσιάζοντας το ...«όραμα» της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, ισχυρίστηκε ότι οι περισσότερες από τις βιομηχανίες φεύγουν από τον Ελαιώνα και ο χώρος αυτός θα μπορούσε να γίνει το κέντρο όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες και πολυεθνικές εταιρίες και να αναπτυχθεί με τέτοιον τρόπο η περιοχή ώστε να ανέβει η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αντίθετος στη λογική ενός τέτοιου οράματος ήταν ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος και τόνισε πως από μια τέτοιου είδους ανάπτυξη στην περιοχή - δηλαδή με τη στέγαση υπηρεσιών κλπ. - οι κάτοικοι δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλό. Και αυτό φαίνεται στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων, όπου τα πάντα τσιμεντοποιούνται στο όνομα της ανάπτυξης και της αναβάθμισης των περιοχών, ενώ η ποιότητα ζωής συνεχώς υποβαθμίζεται.

Ετσι, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων αντί να διαφυλάξει την ποιότητα ζωής με τη μετατροπή του Ελαιώνα σε χώρο πρασίνου και αναψυχής και ήπιας βιοτεχνικής ανάπτυξης - όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 - αντιθέτως την καταστρέφει προχωρώντας σε μια άνευ όρων παράδοση ενός τεράστιου χώρου στην ΠΑΕ ΠΑΟ για την κατασκευή όχι μόνο του γηπέδου, αλλά και παράπλευρων εμπορικών και επιχειρηματικών δράσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ