Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσβλέπει στη «βοήθεια» ΠΑΣΟΚ και Γκαργκάνα...

Τη δημιουργία των απαραίτητων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών καθώς και τη συσπείρωση και κινητοποίηση των δικών της δυνάμεων επιδιώκει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επιβάλει άμεσα τις νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές».

Η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» περνά μέσα από τη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών εταίρων και η κυβέρνηση δείχνει να υπολογίζει ιδιαίτερα σε αυτό, ακριβώς γιατί παρά τα αντιθέτως λεγόμενα δίνει σημασία, και μάλιστα πολύ, στο «πολιτικό κόστος».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση και τη βοήθεια που προσφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στις «διαρθρωτικές αλλαγές» αλλά εστιάζει την κριτική της στο ότι η κυβέρνηση έχασε χρόνο και καθυστερεί ή ότι τις προωθεί με το χειρότερο τρόπο. Η κριτική αυτή είναι, βέβαια, ευπρόσδεκτη από την κυβέρνηση, η οποία φροντίζει να «παραβλέπει» τις δημαγωγικές φραστικές επιθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μη δημιουργείται κλίμα πόλωσης, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί προς τα κάτω, πράγμα που είναι ανεπιθύμητο.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν «θετικό» το ρόλο που διαδραματίζει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της «συγκράτησης» των κοινωνικών αντιδράσεων και της υπονόμευσης των ταξικών αγώνων. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μια «ρήξη» στις σχέσεις με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιχειρώντας να πείσει πως μπορεί να διατηρήσει το κλίμα «κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας» εξίσου καλά με το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την έκθεση Γκαργκάνα, επειδή οι βάρβαρες προτάσεις και ιδέες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) επιτρέπουν στην ίδια να εμφανιστεί ότι τάχα υλοποιεί μια «ήπια» πολιτική. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για την έκθεση Γκαργκάνα, αφήνοντας να λειτουργήσει σε επίπεδο εντυπώσεων και να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος για την αναγκαιότητα της ανατροπής των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ: «Δεν σχολιάζω», ήταν η απάντηση του υπουργού, επικαλούμενος μάλιστα την «ανεξαρτησία» της Τράπεζας της Ελλάδας. Επί πολλά χρόνια, όμως, όταν η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, σχολίαζε ανελλιπώς τις εκθέσεις της ΤτΕ, στις οποίες συνήθως διέκρινε τη «δικαίωση» της πολιτικής της. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση για την έκθεση Γκαργκάνα είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Καθημερινής», η οποία αναφέρει ότι η έκθεση «εκτιμάται από οικονομικούς παράγοντες ως "ψήφος εμπιστοσύνης" προς τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι «ο διοικητής Ν. Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την έκθεση, εξήρε την κυβερνητική πρωτοβουλία όσον αφορά την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Στήριξη από Ρηγίλλης

Από την πλευρά της η Ρηγίλλης επιχειρεί μια «αποτελεσματικότερη» στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών και στο πλαίσιο αυτό προωθούνται διάφορα επιχειρησιακά σχέδια, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο όσο και σε συνδικαλιστικό. «Εμείς ταυτιζόμαστε στην ουσία με την κυβερνητική προσπάθεια», δήλωσε χτες (στον «Φλας») ο γραμματέας της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το «στήσιμο» και τη δραστηριοποίηση ενός επικοινωνιακού μηχανισμού στη Ρηγίλλης που θα στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές. «Η παραγωγή πολιτικού έργου δεν μπορεί να είναι δουλιά ενός ανθρώπου ούτε μιας μικρής ομάδας. Απαιτείται να το ξέρουμε όλοι, να είμαστε ιδιαίτερα ενημερωμένοι και να προσπαθούμε να το προβάλουμε τόσο στο καφενείο του χωριού, όσο και στις αθηναϊκές τηλεοράσεις», συμπλήρωσε, περιγράφοντας τους επιδιωκόμενους στόχους. Βέβαια, η δημιουργία αυτού του οργάνου έχει προκαλέσει την ενόχληση του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος ηγείται παρόμοιου οργάνου στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει την ευθύνη για την επικοινωνιακή (προπαγανδιστική) προβολή του κυβερνητικού έργου. Οι τριβές ωστόσο μεταξύ των δύο στελεχών έχουν ελάχιστη σημασία, ενώ σε κάθε περίπτωση λειτουργούν «συμπληρωματικά» και υποστηρικτικά στην αντιλαϊκή επίθεση.

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, εκτιμά ότι δεν υπάρχει «επικοινωνιακό πρόβλημα» στην κυβέρνηση, καθώς και ότι οι διαφοροποιήσεις στελεχών σε κυβερνητικές επιλογές είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Ενθερμος υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών εμφανίζεται η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ταυτόχρονα επιθυμεί διακαώς να αναλάβει και υπουργικό θώκο. «Οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές είναι απολύτως απαραίτητες», υποστήριξε, εκτιμώντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αυτή θα πετύχει κάνοντας αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Υπέδειξε μάλιστα στην κυβέρνηση να αγνοήσει τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια με το «αφοπλιστικό» επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση κρίνεται στο τέλος της 4ετίας»...

«Η επίλυση του Ασφαλιστικού συνδέεται βασικά με τη μείωση της ανεργίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής», δήλωσε χτες ο Μ. Εβερτ, κρατώντας αποστάσεις από τις προτάσεις Γκαργκάνα. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, πρέπει ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να είναι τουλάχιστον 4% και οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις να αυξάνονται με ρυθμό 8% ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ