Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Εκμεταλλεύονται περιουσίες Ελληνοκυπρίων

Η κυβέρνηση προβαίνει σε έντονες διπλωματικές ενέργειες, καταγγέλλοντας διεθνώς την καταλήστευση και παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο ίδιος, αφού ανέφερε ότι «οι τουρκικές ενέργειες βρίσκονται σε κατάφωρη αντίθεση με κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, με τις συμβάσεις της Γενεύης και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πρόσθεσε ότι λόγω της κατοχής δεν υπάρχουν πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά τώρα, λόγω της ενταξιακής της πορείας, ζητείται από την Τουρκία να συμμορφωθεί και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όσα διπλωματικά μέσα έχουμε με διαμαρτυρίες στα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο Ευρώπης».

Ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ταυτόχρονα υπάρχει και η ποινική πλευρά και όσοι είναι δυνατό να διωχτούν θα οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίων.

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δώρος Θεοδώρου, δήλωσε πως η αστυνομία έχει στοιχειοθετήσει πολλές υποθέσεις για παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης στον κατάλληλο χρόνο, προσθέτοντας πως διερευνώνται και υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται και Ελληνοκύπριοι.

Ο Δ. Θεοδώρου επισήμανε πως αρχικά η εκμετάλλευση γινόταν από ξένους, αλλά μετά την προσαγωγή κάποιων στο δικαστήριο υπήρξε κάμψη. «Τώρα», πρόσθεσε, «παρατηρείται έξαρση της εκμετάλλευσης από Τούρκους στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για παγίωση των τετελεσμένων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί ένα ισχυρότατο όπλο για την Κύπρο στην περίπτωση παραβάσεων των περιουσιακών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για συντονισμό, καθώς τα θέματα αυτά έχουν σοβαρές πολιτικές πτυχές.

Πρόβλημα καλοπιστίας για τους Τουρκοκύπριους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η τακτική και ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με οδηγίες της Αγκυρας, δείχνουν ότι δε διαθέτει την απαραίτητη καλοπιστία για επανέναρξη, σωστά και μεθοδικά, των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος σχολίαζε δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι δεν είναι σίγουρο αν θα επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο άμεσο μέλλον και ότι πιθανό να υπάρξουν κάποιες κινήσεις στο Κυπριακό.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης, αφού τόνισε πως «επείγει να μπει το Κυπριακό σε τροχιά λύσης, αφού, όμως, γίνει καλή προετοιμασία», πρόσθεσε πως «μια πρόχειρη επανέναρξη θα ήταν επιζήμια».

Αρχίζουν διάλογο στα Κατεχόμενα

Ο Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ, στον οποίο δόθηκε η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι για να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων, θα αρχίσει διάλογο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον πρόεδρο της ψευδοβουλής, την αντιπολίτευση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και με την Τουρκία.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι ο Σαμπίτ Σόγιερ γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1952 και μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο μετέβη στην Τουρκία για να συνεχίσει τις σπουδές του στην ιατρική.

Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν ότι διέκοψε τις σπουδές του και επέστρεψε στην Κύπρο, όταν απειλήθηκε η ζωή του, επειδή είχε αναπτύξει πολιτική δράση. Στην Κύπρο εργάστηκε σε συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με τον Ταλάτ και εξελέγη στην ψευδοβουλή με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα πέντε φορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ(2006-12-29 00:00:00.0)
Συνάντηση ΑΚΕΛ - Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος(2005-07-06 00:00:00.0)
Πάνε κι έρχονται Αμερικανοί(2005-06-01 00:00:00.0)
Τριβές μεταξύ Τουρκοκυπρίων(2005-04-07 00:00:00.0)
Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί τη λύση του προβλήματος(2005-03-02 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη δολοφονία(1999-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ