Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Απροκάλυπτες επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών

Στο στόχαστρο των Αμερικανών και η Λευκορωσία

ΒΙΛΝΙΟΥΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Με όλο και πιο κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρεμβαίνουν στο εσωτερικό ανεξάρτητων χωρών και προσπαθούν να ανατρέψουν, αποσταθεροποιήσουν καθεστώτα μη αρεστά ή να πνίξουν την αντίσταση λαών που βρίσκονται υπό κατοχή αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ διακήρυττε την ετοιμότητα όλων των μελών του «να αναλάβουν ρόλο στη Μέση Ανατολή», που διατράνωναν την απόφασή τους να ενισχύσουν τις κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και τις κατ' όνομα ειρηνευτικές δυνάμεις τους στο Κόσσοβο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, γνήσιος εκφραστής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ, προχωρούσε στις δικές της επεμβάσεις. Ετσι, μετά τη Ρωσία, όπου ουσιαστικά απαίτησε τον... εκδημοκρατισμό των ΜΜΕ (ποιοι έχουν άραγε ξεχάσει τη λογοκρισία, αλλά και την αυτολογοκρισία των αμερικανικών ΜΜΕ μετά τις 11 του Σεπτέμβρη 2001;), στο στόχαστρό της βρέθηκε χτες η Λευκορωσία.

Από το Βίλνιους της Λιθουανίας, η Κοντολίζα Ράις - όπου συναντήθηκε με μέλη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ - δήλωσε προκλητικά ότι η Λευκορωσία «είναι η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι έχει έρθει «ώρα για αλλαγή», επιβεβαιώνοντας ότι τα σχέδια των ΗΠΑ για ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι πάντα σε πρώτη γραμμή. Αλλωστε και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ουκρανία, Γεωργία, Κιργιζία) είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ (πράγμα που δεν κρύβουν) συνέβαλαν καθοριστικά ενισχύοντας τις λεγόμενες... δημοκρατικές δυνάμεις.

Αν και επισήμως δεν υπήρξε απάντηση από τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, βουλευτές της συμπολίτευσης εμφανίζονταν εξοργισμένοι από τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βίκτορ Γκαϊσένκο δήλωσε από το Μινσκ: «Δεν είμαστε πιόνια στο παιγνίδι κάποιου άλλου ή πιόνια σε καμιά σκακιέρα, ακόμα κι αν είναι μεγάλη».

Ο Ντμίτρι Μπουλάκοφ, επίσης μέλος της συμπολίτευσης, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ράις «εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Οπως είπε, «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει ό,τι θέλει σε ανεξάρτητα κράτη. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει τις κρίσεις της σε άλλες ανεξάρτητες χώρες».

Οι δηλώσεις Ράις είχαν προκαλέσει, νωρίτερα, την αντίδραση και της Μόσχας. «Ασφαλώς και δε συναινούμε σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν "αλλαγή καθεστώτος" (regime change) οπουδήποτε», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Δεν μπορείς να επιβάλεις τη δημοκρατία από το εξωτερικό».

Προαναγγέλλοντας μάλλον τις αμερικανικές προθέσεις, η Ράις είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι προεδρικές εκλογές του 2006 στη Λευκορωσία παρέχουν μια «θαυμάσια ευκαιρία» στους ψηφοφόρους να «εκφράσουν τη θέλησή τους», εννοώντας προφανώς τη... θέληση των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ