Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα ανικανοποίητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ στο υπουργείο Οικονομίας από τους ρυθμούς αύξησης των δημοσίων εσόδων, αφού είναι μικρότεροι από όσο περίμεναν. Γεγονός, το οποίο είναι ανησυχητικό.

Και δεν ανησυχούμε, βέβαια, για τα δημόσια έσοδα. Ανησυχούμε, γιατί όσοι πίστεψαν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των έμμεσων φόρων ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει, θα διαψευστούν πανηγυρικά. Οσο οι «τρύπες» των ελλειμμάτων παραμένουν ανοιχτές και τα προνόμια σε βιομήχανους και εφοπλιστές μεγαλώνουν, τα πράγματα θα χειροτερεύουν.

Οχι, βέβαια, ότι δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες τη δυσαρέσκεια που προκαλεί το όλο πράγμα. Οταν όμως έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στους δυστυχείς που τους ψήφισαν και στα συμφέροντα που εκπροσωπούν, δε χωράει πολλή συζήτηση. Αμέσως, γίνεται η επιλογή...

Αλλωστε, οι πραγματικοί εντολείς της πολιτικής που ακολουθείται κάθε άλλο παρά δείχνουν διάθεση να ...«χαλαρώσουν». Αντιθέτως όσα περισσότερα παίρνουν, τόσο περισσότερα ζητάνε. Είναι και οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους, που προφανώς τους κάνουν πιο απαιτητικούς.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ διαβάσαμε. Σε ειδικό κλειστό χώρο στις ΗΠΑ θα μεταφερθούν οχτώ πίθηκοι, προκειμένου ειδικοί ερευνητές να διαπιστώσουν αν η παραμονή τους εκεί θα τους επιτρέψει να διαμορφώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά!

Είναι σαφές ότι κάθε επιστημονική έρευνα προσθέτει κάτι στον παγκόσμιο πολιτισμό και γι' αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία. Το περίεργο πάντως είναι να πραγματοποιούν τέτοιου είδους εγχειρήματα οι χώρες εκείνες, όπου ο «πολιτισμός» χαρακτηρίζεται από τις ακριβώς αντίθετες τάσεις.

Γιατί, βέβαια, γνωρίζετε τα πειράματα, σύμφωνα με τα οποία οκτώ άνθρωποι παραμένουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε κλειστό χώρο, προκειμένου ...να χάσουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους. Με άλλα λόγια, μήπως και αναπτύξουν χαρακτηριστικά κανονικής ζούγκλας, όπου ο ένας θέλει να φάει τον άλλον...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ρεάλιτι» τα αποκαλούν και κάθε τηλεοπτικό κανάλι, των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» χωρών, έχει από ένα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ