Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ώρα της αντεπίθεσης

Οταν, πριν από χρόνια, το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι κινδυνεύουν βασικές λαϊκές κατακτήσεις, όπως το 8ωρο, η Κοινωνική Ασφάλιση, η δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία και καλούσε σε συνεχή και σκληρό αγώνα για την υπεράσπισή τους, κάποιοι το χλεύαζαν, ισχυρίζονταν ότι «είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα», το χαρακτήριζαν κι «αναχρονιστικό και δογματικό». «Οι κομμουνιστές λαϊκίζουν και κινδυνολογούν», έλεγαν, «άλλοι είναι σήμερα οι κίνδυνοι κι άλλα τα ενδιαφέροντα των πολιτών». Κι όταν, μετά και την ανατροπή του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ εκτιμούσε ότι «λύνονται τα χέρια του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού για να επιβάλουν μεγαλύτερη εκμετάλλευση στους εργαζόμενους», οι επικριτές του έκαναν λόγο για «κοσμογονικές αλλαγές», που θα αποβούν προς όφελος της ανθρωπότητας.

Και να που οι προβλέψεις του επιβεβαιώνονται. Εναν αιώνα μετά την κατάκτηση του 8ωρου, ο εργαζόμενος υποχρεώνεται, ξανά, να δουλεύει όσο κι όποτε θέλει ο εργοδότης, είναι ξεκρέμαστος ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, στερείται τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας και της Υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προωθεί νέα καταιγίδα μέτρων κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Προχωρεί στην οικοδόμηση ενός νέου συστήματος, που δεν έχει σχέση με την ουσία της Κοινωνικής Ασφάλισης, εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων με την επέκταση της εργάσιμης μέρας.

Οι κομμουνιστές δεν παριστάνουν τους πολιτικούς μάντεις. Η ορθότητα των εκτιμήσεών τους στηρίζεται στη μαρξιστικολενινιστική ανάλυση, είναι προϊόν της συλλογικής σκέψης. Ούτε και χαίρονται για την, εκ των υστέρων, δικαίωσή τους. Και οι προειδοποιήσεις τους αποτελούν ένα από τα μεγάλα καθήκοντά τους, στα πλαίσια της ενημέρωσης και δράσης τους μέσα στο λαό για το πού οδηγεί η πολιτική που εφαρμόζεται, ποιον υπηρετεί και ποιον βλάπτει. Και θεωρούν, επίσης, χρέος τους να πρωτοστατούν στην πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Κι αυτό θα συνεχίζουν να κάνουν, κόντρα στο κλίμα της μοιρολατρίας και της παραίτησης, που καλλιεργείται και βαραίνει την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για περιφρούρηση των κατακτήσεων, γιατί σε λίγο θα έχουν εξαφανιστεί πλήρως. Και, βεβαίως, δεν κάνουν αντίσταση οι «Πολυζωγόπουλοι», προτείνοντας την υπεράσπιση της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έβαλε τις βάσεις για το ξεθεμελίωμα των πάντων, ενώ σήμερα δίνουν πάσα στην κυβέρνηση να συνεχίσει το ίδιο έργο. Τη διέξοδο δείχνει πάλι το ΚΚΕ, που τονίζει: Στη γενική επίθεση ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιπαραθέσουν τη δική τους στρατηγική, την αντεπίθεση, τη συμμαχία τους, τη συσπείρωση που θα δίνει στον αγώνα προοπτική. Και υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο και ισχυροποίησης του ΚΚΕ, για να χτιστεί το Λαϊκό Μέτωπο, που θα διεκδικήσει τη Λαϊκή Εξουσία.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ