Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
«Θυμήθηκε» το Σύνταγμα...

Χαρακτήρισε απαράδεκτες και αντισυνταγματικές τις χτεσινές δίωρες στάσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών

Ενα δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, αυτό της απεργίας, αρνείται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός... θυμήθηκε το άρθρο 23 του Συντάγματος και χαρακτήρισε απαράδεκτες και αντισυνταγματικές τις δίωρες στάσεις που πραγματοποίησαν με απόφαση των δικαστικών ενώσεων χτες οι δικαστικοί λειτουργοί, ενώ και για σήμερα έχουν προγραμματίσει δίωρη στάση, με αφορμή τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για τις μεταθέσεις, καθώς και το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο νομοσχέδιο αυτό, οι δικαστές αντιδρούν στη διάταξη για την ίδρυση ειδικών ποινικών τμημάτων, στα οποία θα προεδρεύουν προεπιλεγμένοι δικαστές από τις Ολομέλειες, νοθεύοντας το σύστημα των κληρώσεων και του φυσικού δικαστή.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχολιάζοντας τις θέσεις Λινού απάντησε ότι «ο κ. Λινός μπορεί να έχει τις απόψεις του, αλλά και η Ενωση έχει τις δικές της». Αντίθετα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρας, επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης, παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε εγκύκλιό του προς τις Εισαγγελίες όλης της χώρας αναφέρει ότι «απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς» (άρθρο 23 του Συντάγματος) και συνεχίζει ότι «η απαγόρευση αυτή είναι όχι μόνο εύλογη, αλλά και σχεδόν αυτονόητη, αφού από τους δικαστικούς λειτουργούς συγκροτούνται τα δικαστήρια, τα οποία είναι άμεσα όργανα του κράτους κατά την απονομή της δικαιοσύνης».

Σχετικά με τις δίωρες στάσεις που εξήγγειλαν οι δικαστικές ενώσεις, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι «είναι ασυμβίβαστες προς τα καθήκοντα των λειτουργών της εισαγγελικής αρχής, που έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης». Επίσης επικαλείται την ταλαιπωρία που θα προκληθεί στους πολίτες, με τη ματαίωση ή την αναβολή αρκετών δικών.

Για το ίδιο θέμα ο Δ. Λινός έκανε και δηλώσεις στους δημοσιογράφους, όπου ανέφερε ότι πιστεύει στο συνδικαλισμό. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο δικαστής δεν είναι υπάλληλος ή εργάτης, αλλά εκφραστής του κράτους. Είναι σαν να κάνει απεργία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή οι βουλευτές».

Οι θέσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στο δικαστικό Σώμα, γεγονός που αναγνωρίζει και ο ίδιος, καθώς παραδέχεται ότι «μπορεί να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο», στην περίπτωση οι δικαστικές ενώσεις δε συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του. Οσον αφορά τις μεταθέσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δε φάνηκε διατεθειμένος να υποχωρήσει, αλλά διευκρίνισε ότι θα εξεταστούν με ανθρώπινα κριτήρια και ατομικά. Οταν ρωτήθηκε γι' αυτά τα θέματα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρας, απάντησε ότι «η Δικαιοσύνη αυτοδιοικείται είναι ανεξάρτητη εξουσία, δεν είμαι ούτε δικαστής ούτε κριτής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ