Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να καταργηθεί ο ανισότιμος διαχωρισμός

Να απορριφθεί το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Επαγγελματικά Λύκεια, να καταργηθεί ο ανισότιμος διαχωρισμός Λυκείου και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, να προβάλλεται ευθέως η θέση για καθιέρωση ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν 12χρονου σχολείου για όλα τα παιδιά.

Με αυτήν την τοποθέτηση αντιμετώπισε η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, στο χτεσινό ΔΣ της ΟΛΜΕ, τη διάθεση της πλειοψηφίας να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση τους όρους εφαρμογής των ΕΠΑΛ.

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για αντικατάσταση των ΤΕΕ από Επαγγελματικά Λύκεια θα συζητηθεί αύριο, Παρασκευή, στο πλαίσιο του «εθνικού διαλόγου», από το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του υπουργείου προβλέπει τη συνύπαρξη των Ενιαίων Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα ΕΠΑΛ, που θα συγκροτούνται σε τομείς ειδίκευσης, θα δίνουν απολυτήριο ισότιμο με του Ενιαίου Λυκείου και ότι οι απόφοιτοί τους θα έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η λειτουργία, όμως, των ΕΠΑΛ, που σχεδιάζεται να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά, διατηρεί το διαχωρισμό σε λύκειο και επαγγελματική εκπαίδευση, εξακολουθώντας να ωθεί τους νέους από την ηλικία των 15 ετών σε μία πρόωρη επιλογή ζωής.

Παρ' όλα αυτά, ως «θετικές» κρίνει κατ' αρχήν η ΟΛΜΕ τις διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας, αποδεχόμενη στην ουσία το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που διαμόρφωσε τη συγκεκριμένη θέση, αναφέρεται μεταξύ άλλων στα ζητήματα της ισότιμης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και ζητά διευκρινίσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν, για το τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ζητώντας παράλληλα σταθερή υψηλή χρηματοδότηση του νέου τύπου σχολείου ώστε να μην επαναληφθεί η εικόνα απαξίωσης που παρουσιάζουν τα ΤΕΕ.

Με τις θέσεις αυτές διαφώνησε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, προβάλλοντας τη θέση για το ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ