Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων

Σε καλό κλίμα έγινε χτες η πρώτη συνάντηση Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων μετά την εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο «Λήδρα Πάλας» υπό την αιγίδα του πρέσβη της Σλοβακίας.

Κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων που έλαβαν μέρος στη συνάντηση είναι ότι υπάρχει πρόβλημα κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για περισσότερες συναντήσεις σε διμερές επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές των δύο πλευρών όχι μόνο σε πολυμερές αλλά και σε διμερές επίπεδο, για να υπάρξει αλληλοκατανόηση στο θέμα των αλλαγών που επιζητούνται στο «σχέδιο Ανάν».

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο σχέδιο θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι περιοχές ανησυχιών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Εξ άλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους τόνισε την ανάγκη για διμερείς επαφές, ώστε να κατανοήσει η μία πλευρά τι ζητά η άλλη.

Ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Φερντί Σογιέρ, που θα είναι ο επόμενος «πρωθυπουργός» στα Κατεχόμενα, αποχώρησε από τη συνάντηση πριν από τη λήξη της και δεν έκανε δηλώσεις.

Επιστολή Ταλάτ στον Ανάν για τους αγνοούμενους

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τρίτη επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το θέμα των αγνοουμένων, τον πληροφορεί ότι δε θα διενεργηθούν οποιεσδήποτε εκταφές στα Κατεχόμενα εκτός εάν επιλυθεί το πρόβλημα, όπως αναφέρει, του εργαστηρίου που θα ασχοληθεί με την επιστημονική ταυτοποίηση εκταφέντων λειψάνων.

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός θεωρεί ότι στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας θα πρέπει να εργάζονται μισοί Ελληνοκύπριοι και μισοί Τουρκοκύπριοι επιστήμονες.

Η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει να εργάζονται Τουρκοκύπριοι επιστήμονες στο εργαστήριο του Ινστιτούτου που θα διενεργεί τις ταυτοποιήσεις λειψάνων, αλλά ο κ. Ταλάτ δεν έχει απαντήσει ακόμα και επιμένει στη δική του πρόταση.

Εξάλλου, στα τέλη Μάρτη η Τουρκία κατέθεσε μνημόνιο για το θέμα των αγνοουμένων ενώπιον της εξ υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο υποστηρίζει πως «γίνεται δουλιά και καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου άρχισε κύκλο επαφών με πρεσβευτές κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκωσία, στους οποίους τονίζει την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα και να ενεργήσει η Τουρκία κατά τρόπον που θα φέρει αποτέλεσμα η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ