Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τις φυλακές των Βούρλων

Στο «Ριζοσπάστη» της 2 Απρίλη 2005, διάβασα κάτι που με συγκλόνισε: Ο δήμαρχος Δραπετσώνας Γ. Αραβιάδης ξεπούλησε το χώρο των πρώην φυλακών Βούρλων (Δραπετσώνα) σε κατασκευαστική εταιρία. Την καταγγελία έκαμε ο Ν. Μπεάζογλου, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ενότητα».

Η είδηση αυτή, όπως ανέφερα πιο πάνω, με συγκλόνισε, γιατί πέρα από το γεγονός αυτό καθαυτό, στα χρόνια της πολύχρονης κράτησής μου, ένα μικρό διάστημα κρατήθηκα κι εγώ εδώ. Θυμήθηκα την αξέχαστη, την πολυβασανισμένη μάνα μου, που με επισκέφθηκε μερικές φορές.

Το σπίτι μας (Πόντου 46) ήταν πολύ κοντά, λιγότερο από 500 μέτρα. Τώρα είναι Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και στεγάζει το γραφείο ΠΕΑΕΑ Δραπετσώνας.

Θυμάμαι την απόδραση που έγινε. Την ακούσαμε από το ραδιόφωνο, όταν ήμουν στις φυλακές Κέρκυρας. Θυμάμαι και κάποια ονόματα αυτών που δραπέτευσαν. Ενας από αυτούς ήταν και ο Δημ. Τσιμπουκίδης, που χάρη στη φιλομάθειά του διακρίθηκε, έγινε καθηγητής και έγραψε αρκετά βιβλία, που μεταφράστηκαν και κάποια από αυτά εκδόθηκαν.

Αρκούμαι σ' αυτά, για να επανέλθω στο κύριο θέμα. Στη δόλια πράξη του δημάρχου Γ. Αραβιάδη, που, «αντί πινακίου φακής», πούλησε τον ιστορικό χώρο για να τσιμεντοποιηθεί.

Κάνω έκκληση στον κ. Κ. Καραμανλή, σαν πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού που είναι, να επέμβει προσωπικά, για να ματαιώσει αυτό το έγκλημα, πρώτον. Και, δεύτερον, στο χώρο των φυλακών να γίνει ένα μνημείο ανάλογο με των φυλακών και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης περιεχόμενο. Οσο και αν χρειάζεται, να πληρώσει για να αποζημιώσει τη στεγαστική εταιρία. Αξίζει τον κόπο.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ