Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρίτη θητεία Μπλερ «έδειξαν» οι δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο της Αγγλίας καθώς οι Εργατικοί κινούνται στο 40%. Οι Συντηρητικοί ακολουθούν με ποσοστό έως 35%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται σε άνοδο γύρω στο 22%.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και της αντισυριακής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, συνεχίζεται και η συριακή στρατιωτική αποχώρηση και εκτιμάται ότι πλέον στο Λίβανο βρίσκονται μόνο 1.500 Σύροι στρατιώτες. Χτες, τέλος, υπέκυψε στα τραύματά του ο Μπάσελ Φουλεϊχάν, πρώην υπουργός Οικονομικών που είχε τραυματιστεί στη δολοφονική επίθεση κατά του Χαρίρι.

ΡΩΜΗ.-- Ακαρπη έληξε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς μαύρος καπνός βγήκε, αργά το βράδυ χτες, από το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα. Σήμερα, οι 115 καρδινάλιοι του Κονκλαβίου θα συνεδριάσουν εκ νέου.

ΛΟΜΕ.-- Την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων της Δυτικοαφρικανικής Κοινότητας (ECOWAS) ενόψει επικείμενων εκλογών στο δυτικοαφρικανικό κρατίδιο Τόγκο ζήτησαν χτες ηγετικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση του «προέδρου» Φάουρε Γκνασίμπγκμπε για τις αιματηρές προεκλογικές εκστρατείες του Σαββατοκύριακου με αποτέλεσμα το θάνατο έξι υποστηριχτών της κυβέρνησης και ενός αντιπολιτευόμενου διαδηλωτή και τον τραυματισμό περίπου 150 άλλων.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι απέρριψε όλες τις προτάσεις για το νέο εθνικό ύμνο, που συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 100. Η απαίτηση ο ύμνος να γραφτεί στη γλώσσα των Παστούν - που προκαλεί αντιδράσεις από τις άλλες εθνικές ομάδες - οι απαιτήσεις να συμπεριληφθούν διάφορα «πολιτικά μηνύματα» στο κείμενο, και η έγκριση του «προέδρου» σε έναν από τους προταθέντες ύμνους, που απέσυρε στη συνέχεια, συνθέτουν ένα κωμικοτραγικό πολιτικό σίριαλ που συνεχίζεται, μαζί με τις μάχες.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- Συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου με την οποία διαμαρτυρήθηκαν για το «κύμα φασιστικών επιθέσεων» που σημειώνονται στην Τουρκία έκαναν την Κυριακή στην Ισταμπούλ 17 οργανώσεις της τουρκικής αριστεράς, περιλαμβανομένων του HOC, της Ταγιάντ, του DEHAP και του EMEP.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ