Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η «γαλάζια» σφαγή του βαμβακιού

Ακόμα πιο κάτω πήγε η κυβέρνηση της ΝΔ τα δικαιώματα καλλιέργειας του 2005

Εν μέσω της σποράς του βαμβακιού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκαν τα δικαιώματα καλλιέργειας βαμβακιού για το 2005, αλλά απέφυγε να δημοσιοποιήσει ποιο είναι τελικά το ύψος αυτών των δικαιωμάτων μετά και την υποτιθέμενη εξέταση των ενστάσεων.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, στάλθηκαν οι σχετικές καταστάσεις και λογικά από σήμερα οι βαμβακοπαραγωγοί θα δουν τι δικαιούνται να σπείρουν από επιλέξιμο βαμβάκι. Στην ουσία πρόκειται για τη λήψη νέων σκληρών διοικητικών μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας σε συνέχεια της ακολουθούμενης πρακτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και προκειμένου να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο σχετικός καταστροφικός κοινοτικός κανονισμός. Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. το επιλέξιμο βαμβάκι που επιτρέπεται να καλλιεργηθεί φέτος θα είναι γύρω στα 3.580.000 στρέμματα, ενώ την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο τα δηλωθέντα στρέμματα στο ΟΣΔΕ ήταν 3.660.000 και τα δικαιώματα 3.695.000 στρέμματα.

Η κυβέρνηση εμπαίζει μαζικά τους βαμβακοπαραγωγούς και βασικά «τιμωρεί» τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς, που έχουν και μια εξωγεωργική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν. Αφού στην αρχή επέβαλε μείωση 20% σε όλους τους λεγόμενους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μετά την κατακραυγή, εξαίρεσε όσους είχαν μέχρι 20 στρέμματα. Ετσι χτες ανακοινώθηκε σχετικά ότι δικαιώθηκαν 16.507 περιπτώσεις που έχουν κάτω από 20 στρέμματα, καθώς επίσης και 2.353 αγρότες που είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, όπως και 393 παραγωγούς που τα αρχικά δικαιώματά τους το 2005 ήταν μηδέν. Ομως τι έγινε με τις υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις που έγιναν; Αυτές ποιοι και πώς τις εξέτασαν και γιατί δε δικαιώθηκαν;..

Εκτός αυτών η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επίσης προαποφασίσει να κόψει κάπου 35.000 βαμβακιού παραγωγής 2004, που παραδόθηκε κανονικά ως επιλέξιμο μέχρι τις 31/12/2004, χωρίς πάλι να ληφθούν υπόψη οι σχετικές εντάσεις των θιγόμενων βαμβακοπαραγωγών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σκοπεύουν να δηλώσουν στην ΕΕ 1.101.000 τόνους περίπου για τους προκύψουν οι 38 δρχ./κιλό εξόφληση. Και για να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, επιχειρούν να δώσουν τις 38 δρχ. με ταμειακή διευκόλυνση της ΑΤΕ πριν το Πάσχα. Το τι θα γίνει μετά, αν η ΕΕ δε δεχτεί τα «νούμερα» του Μπασιάκου και του Σκιαδά, ουδείς γνωρίζει... Το ζήτημα βέβαια είναι πως οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί θα βγουν ζημιωμένοι και για την περσινή σοδειά και για τη φετινή, αλλά και για τα όσα έρχονται από το 2006.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ