Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γνήσιο παιδί της ΕΕ το «ευρωσύνταγμα»

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Την ερχόμενη Τρίτη, με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή θα επικυρωθεί και τυπικά το «ευρωσύνταγμα», επισφραγίζοντας έτσι για άλλη μία φορά - και μάλιστα σε κορυφαίο και στρατηγικής σημασίας θέμα - την πλήρη ταύτιση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Η σχετική συζήτηση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα συμπυκνώνοντας τη θέση του κόμματος πάνω στο θέμα τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εμείς λέμε "όχι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι στο "ευρωσύνταγμα". Η πάλη των λαών θα κρίνει τι θα αποτρέψουμε τώρα και τι δρόμους θα ανοίξουμε. Εμείς πάντα θα λέμε: Η Ευρώπη βεβαίως πρέπει να είναι ενωμένη. Ομως, ή καπιταλιστικά θα είναι ενωμένη ή σοσιαλιστικά - και δεν εννοούμε βεβαίως τον ΠΑΣΟΚικό σοσιαλισμό. Καπιταλιστικά τη γνωρίσαμε, σοσιαλιστικά όχι. Και σοσιαλιστικά ενωμένη πρέπει να γίνει στη βάση και της θετικής εμπειρίας του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αλλά και με γενίκευση και της όποιας αρνητικής εμπειρίας υπάρχει».

Στην αναφορά της, η Αλ. Παπαρήγα, για την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την έγκριση του «ευρωσυντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν γίνει δημοψήφισμα, το "όχι" στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, το λεγόμενο "ευρωσύνταγμα" θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα στις συνθήκες της Ελλάδας θα σας ήταν πολύ δύσκολο να ταυτίσετε αυτό το "όχι" με τον εθνικισμό" διότι στη μεγάλη του πλειοψηφία θα ήταν ένα θετικό προοδευτικό "όχι", ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν και υπάρχουν πίσω από το "όχι" στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη».

«Το "ευρωσύνταγμα"» είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «είναι γνήσιο παιδί της ΕΕ» και πρόσθεσε: «Αυτό δεν το λέμε για να καλλιεργήσουμε ένα αίσθημα μοιρολατρίας στους λαούς. Πιστεύουμε ότι και αυτό το πεδίο είναι πεδίο πάλης, άλλωστε και στην Ελλάδα παλεύουμε, μέσα στην καπιταλιστική Ελλάδα, δε δραπετεύσαμε κάπου αλλού σε κάποιον άλλο "παράδεισο", περιμένοντας να πέσει το ώριμο φρούτο».

Ομως, παρατήρησε η Αλ. Παπαρήγα, δεν μπορεί να είναι πεδίο πάλης όταν με το ένα χέρι λες «ναι» στην ΕΕ και με το άλλο κάνεις κριτική, η οποία αν δεν είναι υποκριτική είναι ανορθολογική. Πεδίο πάλης, είπε, είναι η ΕΕ με την καθαρή θέση: όχι στην ΕΕ και όχι στις συνθήκες της και από αυτό το πεδίο πάλης, από αυτήν τη θέση, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να δυσκολευτούν να περάσουν ολοκληρωτικά τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ.

Στο θέμα αυτό, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έχουν αντιφάσεις, όμως σε άλλες δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ η αντίφαση είναι υπαρκτή. Δεν μπορεί, είπε, από τη μία να θέλεις την ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση και από την άλλη να πιστεύεις ότι μπορείς να την εξανθρωπίσεις.

«Δε συμβιβάζεται, τόνισε, να λες ότι αυτή η ΕΕ μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και φιλολαϊκή. Εάν γίνει φιλολαϊκή δε θα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση που ξέρουμε, θα έχει διαλυθεί, θα έχει ανατραπεί. Επομένως, μόνο με όρους ανατροπής και διάλυσης μπορεί να μιλάμε για πεδίο πάλης των λαών».

Ενίσχυση των «κοινωνικών» και «δημοκρατικών» χαρακτηριστικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης «εντόπισαν» στο κείμενο της συνθήκης για το «ευρωσύνταγμα», τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και αυτή η εκτίμηση αποτέλεσε τον «κοινό τόπο» των τοποθετήσεών τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός εστίασε την παρέμβασή του επιχειρηματολογώντας υπέρ των αρχών που θεσμοθετεί η συνθήκη, σύμφωνα με τις οποίες διασφαλίζεται η κυριαρχία των κρατών - μελών στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης και της ομοσπονδιακής της μετεξέλιξης. Παράλληλα υποστήριξε ότι η συνθήκη αποτελεί τη σύνθεση διαφορετικών επιδιώξεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έγιναν όλα όσα θα θέλαμε». Παράλληλα μίλησε για λειτουργίες όπως ο έλεγχος του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και η ενίσχυση των εθνικών κοινοβουλίων(;) που συμβάλλουν στην ύπαρξη των απαραίτητων ισορροπιών. «Προσπερνώντας» τα χαρακτηριστικά της συνθήκης που ορίζουν ως «ύψιστη αρχή» την ελευθερία του κεφαλαίου και της επιχειρηματικότητας, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για δημοκρατικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνει στην ΕΕ το επικείμενο «ευρωσύνταγμα», εστιάζοντας κυρίως στο δικαίωμα της «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας» με 1.000.000 υπογραφές και μιλώντας για αρχές που αφορούν στην «ανθρώπινη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια».

«Εργαλείο» με το οποίο η Ελλάδα κερδίζει(!) αποκάλεσε τη συνθήκη ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας στην παρέμβασή του πως διασφαλίζει στην ΕΕ τη δυνατότητα του ανταγωνισμού «σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία», ενώ υποστήριξε ταυτόχρονα ότι διευρύνονται τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της Ευρώπης. Συνέδεσε τα προβλεπόμενα στη συνθήκη με τη «συμμετοχή» της χώρας στη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων, τονίζοντας αυτή αποτελεί τρόπο έκφρασης του «πατριωτισμού» μιας κυβέρνησης. Παράλληλα έκανε λόγο για την έναρξη μιας πορείας οικοδόμησης των νέων χαρακτηριστικών της ΕΕ.

Τη γνωστή αυταπάτη ότι μέσα στα πλαίσια της ΕΕ είναι δυνατή η εξασφάλιση ενός άλλου καλύτερου «ευρωσυντάγματος», ανέπτυξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος. Χαρακτηριστικά είπε ότι πρέπει να σκεφθούν όλοι πόσο διαφορετικό θα ήταν το "ευρωσύνταγμα" εάν στη θέση των κυβερνήσεων που το κατάρτισαν είχε βγει ένας συντακτικός θεσμός εκλεγμένος σε όλη την Ευρώπη. Κατά τον Αλ. Αλαβάνο μια τέτοια διαδικασία θα απαντούσε στα σοβαρά ζητήματα όπως το κοινωνικό κράτος, η ανεργία και η ειρήνη.


Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ