Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Παιδεία για τους εργάτες και όλο το λαό!

Από τη «Χαλκόρ» του Στασινόπουλου έως και την τελευταία βιοτεχνία της περιοχής

Οι προκηρύξεις αλλάζουν χέρια. Η μόρφωση των παιδιών είναι κεντρικό ζήτημα για την εργατική τάξη
Οι προκηρύξεις αλλάζουν χέρια. Η μόρφωση των παιδιών είναι κεντρικό ζήτημα για την εργατική τάξη
«Η εργατική οικογένεια στέλνει τα παιδιά της στο σχολείο για να "μάθουν γράμματα". Τα "γράμματα" όμως δεν είναι "τσάμπα"! Το σχολείο, έτσι όπως είναι φτιαγμένο, πάει μαζί με το φροντιστήριο. Από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κόβουν την κρατική χρηματοδότηση. Τα πανεπιστήμια βάζουν ήδη δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ένα μέτρο που θα το συνεχίσουν αργότερα και στις προπτυχιακές σπουδές. Να η "Δωρεάν Παιδεία"!»

Η φωνή από τον τηλεβόα απλωνόταν πάνω από το εργοστάσιο, έφτανε σ' έναν προς έναν τους εργάτες που μόλις έπιαναν δουλιά. Τα λόγια δεν τα 'παιρνε ο αέρας. «Ακουμπούσαν» σ' αυτό που βιώνει κάθε εργατική οικογένεια.

Ξημέρωμα, έξω από την πύλη της «ΧΑΛΚΟΡ», του ομίλου Στασινόπουλου, στα Οινόφυτα.

Από δω ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση των Νομαρχιακών Επιτροπών Εύβοιας και Βοιωτίας του ΚΚΕ, που μέρα με τη μέρα θα απλώνεται στο σύνολο των εργασιακών χώρων της περιοχής. Θέμα της: «Παιδεία για τους εργάτες και όλο το λαό!».

«Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Βοιωτίας και Εύβοιας του ΚΚΕ πήραν αυτή την πρωτοβουλία να συντάξουν την ανακοίνωση για τα ζητήματα της Παιδείας και με εξορμήσεις στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς να φτάσει σε όσους περισσότερους εργαζόμενους γίνεται. Για να γίνει ξεκάθαρο ότι εκτός από το μεροκάματο είναι και μια σειρά άλλα ζητήματα - όπως η Παιδεία, η Υγεία - για τα οποία πρέπει να παλέψουμε. Η σημερινή δουλιά είναι ένα παραπέρα βήμα στην προσπάθεια για συσπείρωση των εργαζομένων προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στο «Ρ» ο Β. Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς Ελλάδας.

Ξημέρωμα στην πύλη
Ξημέρωμα στην πύλη
Πριν ακόμα χαράξει, οι κομμουνιστές είχαν συγκεντρωθεί στην πύλη του εργοστασίου, μοιράζοντας τις προκηρύξεις στους εργαζόμενους. Τα πρώτα πούλμαν, γεμάτα με εργάτες, μπήκαν κατ' ευθείαν μέσα στο εργοστάσιο για να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σ' επαφή με το περιεχόμενο της προκήρυξης. Το μήνυμα, όμως, από τον τηλεβόα έφτανε παντού: «Αγωνιστείτε για τη μόρφωση των παιδιών μας! Για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία! Η εκπαίδευση και η επιστήμη να γίνει κτήμα όλου του λαού!».

Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στην ενημέρωση, η προκήρυξη περνούσε μέσα στο εργοστάσιο: «Ανεργία, μερική απασχόληση, μεροκάματο και σύνταξη της πείνας, ξεθέωμα και κίνδυνος στη δουλιά, ΙΚΑ της οργής! Η ζωή των εργατών, που δημιουργούν τον πλούτο, πάει χειρότερα, γιατί τα κέρδη των αφεντικών πάνε καλύτερα».

Κάποιοι κοντοστέκονται. Το «χωνί» μιλά για πράγματα που λένε και τα παιδιά στο σπίτι: «Τα ΤΕΕ, σχολεία β΄ κατηγορίας, προορίζονται κύρια για τα παιδιά των εργατών, για πρόωρη επιλογή επαγγέλματος, για φτηνή και ρηχή κατάρτιση. Αλλά ούτε το Ενιαίο Λύκειο επιδιώκει τη μόρφωση και την καλλιέργεια της ανθρώπινης προσωπικότητας. Είναι προσανατολισμένο κύρια προς τις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι μαθητές ώρες ατέλειωτες στα θρανία, γίνονται παπαγάλοι πολλών ασυνάρτητων, ακατανόητων και συχνά αχρείαστων γνώσεων».

«Βρισκόμαστε δίπλα στην εργατική τάξη των εργοστασίων της περιοχής, όπου βασιλεύει η τρομοκρατία και η καταπίεση, για να τους καλέσουμε σε αγώνα για τη μόρφωση, δίπλα στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ετσι ώστε να μην ξεπουλιέται η γνώση στα χέρια λίγων κεφαλαιοκρατών», δηλώνει στο «Ρ» ο Μ. Μιχαηλίδης, εκπαιδευτικός.

Το μάτι του επιστάτη μετρά ποιος κοντοστέκεται. Το μάτι του εργάτη ρίχνει μια κλεφτή ματιά στην προκήρυξη: «Οι τελευταίες εξελίξεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Βιομήχανοι, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια των εξαγορασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών επιδιώκουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την παράδοσή της στους ισχυρούς της αγοράς (...) οι επιχειρήσεις θα ελέγχουν απόλυτα το έργο των Πανεπιστημίων και στη διδασκαλία και στην έρευνα. Η επιστήμη αντί να ασχολείται με το πώς θα καλυτερέψει τη ζωή των εργατών και όλου του λαού, θα είναι εργαλείο των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, για να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο. Μέχρι και τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας μπορούν να "μαγειρεύουν" για να εξυπηρετούν τα κερδοσκοπικά και τα γενικότερα πολιτικά συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα πανεπιστήμια κάνουν ήδη μελέτες που στηρίζουν με επιστημονικά δήθεν επιχειρήματα τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αντιασφαλιστικά μέτρα, τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις. Αποδεικνύουν ότι φταίνε οι εργάτες για τα εργατικά ατυχήματα, αποσιωπούν τους κινδύνους για ένα βλαβερό φάρμακο ή ακατάλληλο τρόφιμο. Η έρευνα είναι υποχρεωμένη να "υπηρετεί" με κάθε τρόπο το χρηματοδότη της. Το "εμπορικό" πανεπιστήμιο δεν μπορεί να δαγκώσει το χέρι που το ταΐζει».

Το μεροκάματο μέσα περιμένει. Η προκήρυξη διπλώνει στα δυο κι ύστερα στα τέσσερα. Μετά το σχόλασμα θα διαβαστεί μαζί με τα παιδιά...

Η ντουντούκα απέξω συνεχίζει: «Μια χούφτα μεγιστάνων του πλούτου και οι πολιτικοί τους ορθώνουν εμπόδια, όχι μόνο στη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά και στην πρόοδο της επιστήμης, αφού τη βάζουν να υπηρετεί τα ιδιοτελή τους συμφέροντα σε βάρος όλης της κοινωνίας. Τι πρέπει να γίνει; Να τους σταματήσουμε, γιατί είναι επικίνδυνοι! Να ανατρέψουμε τα μέτρα τους, την πολιτική τους, την εξουσία τους!».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ