Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστικές ... ανησυχίες

Απόλυτα ευτυχισμένοι θα ήταν οι Αμερικανοί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Απρίλη αν δεν υπήρχε το «ενοχλητικό» ΚΚΕ, το οποίο όχι μόνο διατήρησε τις δυνάμεις του, αλλά έχει μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Αυτό είναι το μήνυμα που περικλείεται στην έκθεση του Κογκρέσου για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών - βασικά σημεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Οι διαπιστώσεις και εκτιμήσεις της έκθεσης, ειδικά σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, έχουν ξεχωριστή σημασία. Οχι μόνο γιατί γίνονται από τα επιτελεία των αφεντικών της «νέας τάξης», αλλά γιατί υπογραμμίζουν τον ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή του τόπου. Ρόλο που πρώτοι και καλύτεροι αναγνωρίζουν οι Αμερικανοί, με προφανή στόχο την αποδυνάμωσή του.

Τα επιτελεία των ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά... το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ρόλος του ΚΚΕ δεν είναι αντίστοιχος με το εκλογικό του ποσοστό, αλλά ότι ασκεί πολύ μεγαλύτερη επιρροή, ακριβώς γιατί η πολιτική και οι θέσεις του βρίσκουν μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα, έστω κι αν ψηφίζουν τα άλλα κόμματα. Αυτή ακριβώς η απήχηση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι που ενοχλεί ιδιαίτερα τα αφεντικά της «νέας τάξης», πολύ περισσότερο όταν αυτή μετατρέπεται σε καθημερινή «ενοχλητική» μαζική αντιιμπεριαλιστική δράση ενάντια στα εγκλήματα και το καθεστώς της «νέας τάξης». Και φυσικά είναι απόλυτα... δικαιολογημένοι. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, είναι το μόνο κόμμα που όχι μόνο αποκάλυψε και κατήγγειλε στον ελληνικό λαό την ψυχροπολεμική επιχείρηση «Dynamic Mix», αλλά και κινητοποιεί τον ελληνικό λαό ενάντια στα νέα επιθετικά σχέδια για την επιβολή της «νέας τάξης» στην περιοχή.

Ηέκθεση του Κογκρέσου είναι σαφής: «Η εκλογική βάση του ΚΚΕ είναι τόσο σταθερή, όσο και η αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το κόμμα αυτό θα συνεχίσει να είναι ενοχλητικό και οχληρό, ασκώντας επιρροή εντελώς δυσανάλογη προς την εκλογική του δύναμη. Το μήνυμα του ΚΚΕ έχει αντίκτυπο σε πολλούς Ελληνες, ακόμη και αν ψηφίζουν άλλα κόμματα, όπως στην περίπτωση της αντίθεσής του στη ΝΑΤΟική καμπάνια κατά της Γιουγκοσλαβίας και της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα τον Νοέμβρη του 1999». Είναι φανερό ότι οι συντάκτες της έκθεσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το «μπετόν» της εκλογικής δύναμης του Κόμματος, όπως και την ενόχληση που προκαλείται από την εκτίμηση ότι θα είναι και στο μέλλον έντονη και αδιάκοπη η δράση του κατά των «συμφερόντων της νέας τάξης».

Δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κάποιος, όχι φυσικά κομμουνιστής, ότι οι ΗΠΑ με ό,τι μέσα έχουν στη διάθεσή τους θα επιχειρήσουν να μειώσουν το ρόλο του Κόμματος και να το κτυπήσουν σε κάθε ευκαιρία, όπως άλλωστε συχνά-πυκνά το επιχειρούν εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια. Εξυπακούεται ότι ανάλογο καθήκον έχουν αναθέσει και στην κυβέρνηση Σημίτη... Με άλλα λόγια, αυτό που αναδεικνύει η έκθεση του Κογκρέσου είναι ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αμερικανών και η στάση και δράση του είναι ένα καρφί στο μάτι τους. Είναι μια ακόμα απόδειξη των ανοιχτών επεμβάσεων και των όσων σχεδιάζουν ενάντια στο λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας. Γιατί στην πραγματικότητα η «ανησυχία» τους για τη δυναμική του ΚΚΕ στοχεύει κατευθείαν τα δικαιώματα και συμφέροντα του λαού της Ελλάδας, των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ