Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για την υπόθεση ΠΓΔΜ

Στην επαναφορά στην ημερήσια διάταξη του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου έρχεται να προστεθεί το επίσης καυτό πρόβλημα της ΠΓΔΜ. Η σκοπιμότητα της διεθνούς ιμπεριαλιστικής πολιτικής είναι εμφανής. Ομως προηγούμενα είναι σκόπιμο να αναφερθούν τα βασικά σημεία θέσεων του προβλήματος της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Το πρόβλημα της ΠΓΔΜ πήρε διάσταση ταυτόχρονα με την αρχή της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Είναι γνωστά τα ελληνικά πολεμικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με προεξέχον το ζήτημα του οριστικού ονόματος της μικρής αυτής χώρας με τις εσωτερικές της αντιφάσεις λόγω αλβανοφώνων. Την ίδια στιγμή γινόταν είδος παρέλαση εις... φάλαγγα κατ' άνδρα έξω από το γραφείο του τότε προέδρου Κ. Γκλιγκόροφ, των πρεσβευτών όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ηταν ένα δείγμα του ενδιαφέροντος των ισχυρών για την τύχη των κομματιών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Μέσα από τη διελκυστίνδα συνεχών διαβουλεύσεων Ελλάδας, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΠΓΔΜ το ζήτημα καταστάλαξε στη λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία» ως προσωρινή λύση.

Μέχρι τότε ήταν δηλωμένη η επικέντρωση του οριστικού ονόματος της ΠΓΔΜ ως το κύριο ζήτημα από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Το μόνο κόμμα που είχε διαφορετική θέση ήταν το ΚΚΕ. Υποστήριξε ότι το κύριο ζήτημα είναι η απάλειψη - άρση των αλυτρωτικών βλέψεων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των ανάλογων συμβόλων. Το ζήτημα του ονόματος μπορεί να διευθετηθεί στην έννοια της γεωγραφικής διάστασης που αποκλείει κάθε εθνοτική ή εθνολογική. Η θέση αυτή χλευάστηκε στην αρχή από τα άλλα κόμματα.

Από την παρούσα στήλη, έχω υποστηρίξει τη θέση του ΚΚΕ, και επιπλέον διατυπώσει τη θέση: «Στις παρούσες συνθήκες το όνομα θα 'πρεπε να μπει στην άκρη και να προηγηθούν συμφωνίες συνεργασίας σε όλα τα οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά επίπεδα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Αυτό σε βάθος χρόνου θα επιτρέψει τη διευθέτηση του ονόματος σε συνθήκες πλήρους εξομάλυνσης. Να όμως που η τεχνητή οξύτητα του ονόματος επανέρχεται σε πιο κρίσιμες και περίπλοκες συνθήκες εξαιτίας του Κοσσυφοπεδίου και της απειλής καθολικής αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια με ό,τι συνεπάγεται. Η αρχή έγινε την επομένη των αμερικανικών εκλογών όταν άνευ αιτίας οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».

Η αρχή της υποδαύλισης κι αναθέρμανσης εθνικιστικών ανταγωνισμών ήταν εμφανής. Σήμερα παίρνει συνολικό χαρακτήρα διότι συνδέεται με την τύχη των Βαλκανίων διά μέσου της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου ιμπεριαλιστικού προτεκτοράτου. Τα τρία πολιτικά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός που στην αρχή είχαν υποκύψει στο αδιάλλακτο της ονοματολογίας, εξακολουθούν και σήμερα να στέκονται στη θέση του ονοματολόγου νονού δηλώνοντας τη συγκατάθεσή τους για μια συμβιβαστική λύση του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η αρχή της λύσης του προβλήματος βρίσκεται, ακριβώς, στην άρνηση της ονοματολογίας ως ξεκίνημα λύσης. Αδυνατούν να ξεκινήσουν από την ουσία που είναι η ολοσχερής άρση έως απάλειψη κάθε αλυτρωτικής διατύπωσης, πρόθεσης και θέσης και η διαμόρφωση σχέσεων που το όνομα θα έχει μια εντελώς δευτερεύουσα γεωγραφική σημασία. Το κύριο δεν είναι η διατύπωση του ονόματος. Το κύριο είναι η διαμόρφωση σχέσεων στη βάση των απαράβατων αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου. Το όνομα θα είναι αποτέλεσμα αυτής της διαμόρφωσης. Το ζήτημα όμως που προκύπτει σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία, είναι η αρνητική στάση του ισχυρού διεθνούς ευρωατλαντικού παράγοντα που διατηρεί με υποδαυλισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις, μεγαλοϊδεατισμούς όψιμων δυτικόστροφων βαλκανικών ηγεσιών.

Το ζήτημα της ΠΓΔΜ σε συνδυασμό με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου εντάσσεται στο συνολικό βαλκανικό ζήτημα. Η λύση του προϋποθέτει την απαλλαγή των Βαλκανίων από ιμπεριαλιστικές επιρροές με την ανάδειξη λαϊκών κυβερνήσεων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ