Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στο βωμό του κέρδους

Η παλαίστρα στην Αρχαία Ολυμπία
Η παλαίστρα στην Αρχαία Ολυμπία
«Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη (υλική και άυλη) ολυμπιακή κληρονομιά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το φυσικό και πολιτισμικό πλούτο μας» είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, πριν μια βδομάδα στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ενταγμένη αυτή η φράση στο γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης για πλήρη εμπορευματοποίηση όλων των εκφάνσεων του πολιτισμού - προσανατολισμός ενταγμένος με τη σειρά του στη στρατηγική για την «ανταγωνιστικότητα» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου - θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν ...«σύνθημα» για την εαρινή «επίθεση» της κυβέρνησης στην πολιτιστική κληρονομιά, με αιχμή την τουριστική «ανάπτυξη», έτσι όπως αυτή εννοείται από το κεφάλαιο.

Ηδη έχει προηγηθεί ένα πρώτο, αλλά σημαντικό και ενδεικτικό των προθέσεων, «κύμα» παραχωρήσεων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για διαφημίσεις πολυεθνικών, με τελευταίο και χαρακτηριστικό δείγμα, την παραχώρηση της Ακρόπολης στην πολυεθνική «Φίλιπς», για να χρησιμοποιηθεί σε διαφημιστικό «σποτ» της τελευταίας. Η παραχώρηση αυτή σχετίστηκε άμεσα, κατά τη συλλογιστική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, με τη «διαφήμιση» της χώρας στο εξωτερικό. Φυσικά, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και το πλέον αναγνωρίσιμο από τα μνημεία της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως η Ακρόπολη, προσδίδει λάμψη στον διαφημιζόμενο, έστω κι αν αυτός θα διαφημίσει... λαμπτήρες, όπως στην περίπτωση της «Φίλιπς».

Η «ρότα» της ΕΕ...

Το αρχαίο στάδιο των Δελφών
Το αρχαίο στάδιο των Δελφών
Η κυβέρνηση όμως δεν είναι αφελής να νομίζει - και δεν το νομίζει - ότι η οποιαδήποτε πολυεθνική στοχεύει στη «διαφήμιση» των μνημείων μας, έστω και αν η «επιχειρηματολογία» του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλου, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει το αίτημα της «Φίλιπς» ως «συμβολή στην εθνική προσπάθεια» μετα -ολυμπιακής προβολής της χώρας!

Αυτή η υπερβολή επιχειρεί να αποκρύψει ότι η υποταγή της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στα συμφέροντα του κεφαλαίου αποτελεί συγκεκριμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία έχουν «υποκλιθεί» όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, φυσικά και η σημερινή. Το γεγονός ότι «έτυχε» στη ΝΔ να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, σε καμία περίπτωση δεν αποενοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπερψήφισαν το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «πολιτιστικές βιομηχανίες», ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που με κάθε αφορμή (κυρίως μέσω της νομοθεσίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας) έβαλε τις βάσεις για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ολη η ομιλία του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού μπροστά στους εγχώριους εκπροσώπους του τουριστικού κεφαλαίου βασίζεται στις «Προκαταρκτικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τους Στρατηγικούς Στόχους - Αξονες Ανάπτυξης», όπου σαν «ειδική θεματική ενότητα ορίζεται η «Ανάπτυξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών επενδύσεων», πάντα στο πλαίσιο της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας». Στις ίδιες με την παραπάνω «ειδικές θεματικές ενότητες» εντάσσεται και η «Ανάπτυξη και βελτίωση των τουριστικών επενδύσεων και υπηρεσιών».

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Eurokinissi

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών
Αμεσα συνδεδεμένο με αυτές τις προτεραιότητες είναι και το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, κυρίως μέσω της αποκοπής σημαντικών μουσείων της χώρας από τον «κορμό» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της μετατροπής τους σε ΝΠΔΔ με πλήρη λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια. Σε πρώτη «ανάγνωση», αυτή η πρόβλεψη αφήνει τα μουσεία στο «έλεος» των «χορηγών» και στην ουσιαστική ιδιωτικοποίησή τους, αφού θα πρέπει να λειτουργούν πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να επιβιώσουν. Παράλληλα, συνδέονται άμεσα με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου για τον τουρισμό, αφού τα μουσεία αυτά αποτελούν ήδη το τουριστικό «φιλέτο» της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλωστε, πρόσφατα, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, «πρότεινε» και τη μετατροπή σε ΝΠΔΔ του μουσείου και του κάστρου της Ρόδου, συνδέοντας αυτή την «πρόταση» κατευθείαν με το γεγονός της μεγάλης τουριστικής κίνησής τους.

...και τα «παρελκόμενά» της

Παράλληλα, η «τουριστικοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακριβώς επειδή σε αυτή τη διαδικασία θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο οι ιδιώτες με κάθε μορφή (από «χορηγούς» μέχρι εταιρίες) θα έχει πολλά αρνητικά «παρελκόμενα», όπως την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστική η φράση του γραμματέα της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι «δε νοείται μια χώρα που επενδύει στον τουρισμό να μην έχει ανοιχτά συνεχώς τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους». Λίγα 24ωρα μετά την παραπάνω φράση, ο πρωθυπουργός και ο υφυπουργός Πολιτισμού συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη θεσμοθέτηση του «εθελοντισμού», ο οποίος συνδέεται άμεσα με την «εισβολή» κακοπληρωμένων, εργασιακά «αναλώσιμων» και φυσικά ανειδίκευτων υπαλλήλων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την ένταξη «του Μουσείου της Ρόδου και του Castello σε ενιαίο φορέα υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, δεδομένης της ιδιαίτερης προσοχής που χρήζει η Ρόδος, καθώς αποτελεί τόπο ευρείας τουριστικής ανάπτυξης», θέλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ
Την ένταξη «του Μουσείου της Ρόδου και του Castello σε ενιαίο φορέα υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, δεδομένης της ιδιαίτερης προσοχής που χρήζει η Ρόδος, καθώς αποτελεί τόπο ευρείας τουριστικής ανάπτυξης», θέλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ
Το «παζλ» του θεσμικού πλαισίου όπου θα κινηθεί η διαδικασία μετατροπής επιλεγμένων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς σε τουριστικούς «αναπτυξιακούς παραδείσους» συμπληρώνεται με τη δήλωση του πρωθυπουργού στη συνέλευση του ΣΕΤΕ: «Στηρίζουμε, με τον αναπτυξιακό νόμο, νέες επενδυτικές δραστηριότητες για τη διεύρυνση, την ποιοτική αναβάθμιση και τη διαφοροποίηση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Στο νέο νόμο (που ήδη εφαρμόζεται) προβλέπονται επιχορηγήσεις για την ίδρυση νέων ξενοδοχείων, για την αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων, για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε σύγχρονα τουριστικά καταλύματα» (σ.σ. η υπογράμμιση της σύνταξης).

Ακόμα κι αν ήθελε το ΚΑΣ να αντιπαρατεθεί σε κοτζάμ «αναπτυξιακό νόμο» θα ήταν μάλλον αδύνατο να το κάνει με μια Αρχαιολογική Υπηρεσία που προορίζεται να επανδρωθεί με κάθε είδους και εργασιακής μορφής «αναλώσιμους» και «εθελοντές»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγοραίο «ντελίριο»(2012-05-13 00:00:00.0)
Ημερίδα για το νέο Μουσείο Ακρόπολης(2008-07-11 00:00:00.0)
Η επίθεση του κεφαλαίου στον πολιτισμό(2005-04-24 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η «λίστα» ιδιωτικοποίησης(2005-04-08 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» και η Ακρόπολη!(2005-03-11 00:00:00.0)
Οι «όμηροι» του πολιτισμού(2001-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ