Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η προτομή της ... «Αλίκης»

«Μια προτομή για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το πιο λαμπρό αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου, που παραμένει άσβεστο στις καρδιές μικρών και μεγάλων, κοσμεί από χτες την πλατεία Μαβίλη. Είναι μια προσφορά του ιδρύματος "Φώτος Φωτιάδης" της Κύπρου στην πόλη που η Αλίκη έζησε και αγάπησε, "για να θυμίζει σε όλους τη σπουδαία μορφή και το λαμπρό της ταλέντο", όπως είπε ο δήμαρχος κ. Δ. Αβραμόπουλος κατά τα χτεσινά αποκαλυπτήρια».

Μ' αυτά τα λόγια κι αυτή τη φάτσα, άγνωστη στο πλατύ θεατρόφιλο ελληνικό κοινό, ως... ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, πρόβαλε πρωινή εφημερίδα της 12/5 την «προσφορά» του...«ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης» της Κύπρου, στο Δήμο Αθηναίων.

Ο δήμαρχος της μόστρας, των εορτών και πανηγύρεων, έσπευσε - στις 11/5 - να κάνει τ' αποκαλυπτήρια της προτομής. Με το δίκιο του, αφού, όπως γράφτηκε στο μάρμαρο, αυτή...«ανηγέρθει» επί δημαρχίας Αβραμόπουλου. Εξέφρασε λοιπόν την... ευγνωμοσύνη του στους δωρητές, κόντρα στην αγανάκτηση ΟΛΩΝ όσοι είχαν την ατυχία να δουν την προτομή στην πλατεία Μαβίλη, μη βλέποντας πουθενά ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ. Φυσικά - οι ίδιοι - κατάλαβαν την ευγνωμοσύνη του δημάρχου και την έννοια του «ιδρύματος» Φ. Φ. που, πάνω στο «μνημείο», καταγράφηκε με τη φίρμα Carlsmberg.

Μετά απ' αυτά, ποιος δε θα συγχαρεί εκείνους που είχαν την ευγενική πρωτοβουλία ν' αποκαθηλώσουν - οι ίδιοι - την προτομή και, χλευαστικά, σε δήμαρχο και ιδιώτες δωρητές, να τοποθετήσουν στο «μνημείο» μια... σιδερώστρα!!!

Το συμπέρασμα είναι ότι - και στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία - ο κ. Αβραμόπουλος θεώρησε την πρωτεύουσα της χώρας τσιφλίκι του. Στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα της πρωτεύουσας, η δήθεν απότιση τιμής έχει καταντήσει ιεροσυλία. Τη θέση των αντιστασιακών ηρώων - με ελάχιστες εξαιρέσεις - έχουν καταλάβει πρόσωπα της χρυσής αντίστασης, ενώ πλήρως αγνοήθηκαν οι πρωτεργάτες του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα '40-'44. Το ίδιο «αγνοούνται» μεγάλοι εκφραστές των γραμμάτων, του θεάτρου και της μουσικής, του πολιτισμού και των τεχνών. Σαν να μη φτάνει το παραπάνω ανοσιούργημα, ο κ. δήμαρχος προχωρεί τώρα στην ευγνώμονα αποδοχή προσφορών ιδιωτών - για δικούς τους λόγους - που στρεβλώνουν εντυπώσεις και μνήμες του λαού μας για τα - δήθεν - τιμώμενα πρόσωπα...

Υ.Γ.: Εμπρακτη επιβεβαίωση της γκάφας του δημάρχου, που περιγράφουμε, είναι η πλήρης εξαφάνιση και του βάθρου του μνημείου, που συντελέστηκε στο τελευταίο διήμερο.


Κ. ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ