Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αγλαΐα Παπαοικονόμου
Αγλαΐα Παπαοικονόμου
Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου βετεράνου κομμουνιστή συναγωνιστή και φίλου μου ΓΙΩΡΓΗ ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ. Ο Γιώργης Ελληνούδης, μέλος της παλαιάς ΚΕ του ΚΚΕ, βαριά φυματικός στην Ακροναυπλία, μεταφέρθηκε στις φυλακές του νοσοκομείου «Σωτηρία» από όπου, μετά από εντολή του Κόμματος και με τη συνεργασία του κομμουνιστή γιατρού Μανώλη Σιγανού, οργανώθηκε η απόδρασή του, τον Οκτώβρη του 1940.

Μετά τη δημιουργία του ΕΑΜ, η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΕ του ΕΑΜ τού ανέθεσαν να δημιουργήσει παράνομο Τυπογραφείο για τα έντυπα του ΕΑΜ. Ετσι, δημιούργησε στις αρχές του 1942 το Τυπογραφείο στο πατρικό μου σπίτι, την οδό Σκρα 31, στην Καλλιθέα, όπου εκδίδονταν μέχρι και την Απελευθέρωση η «Ελεύθερη Ελλάδα», ο «Απελευθερωτής» και πολλά άλλα έντυπα και προκηρύξεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

Το σπίτι - Τυπογραφείο, που παραμένει όπως ήταν στην Κατοχή, κηρύχτηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, περιμένει ακόμα να γίνει το Μουσείο του Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης, καθώς είναι το μοναδικό σωζόμενο παράνομο αντιστασιακό Τυπογραφείο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Βαγγέλης Μενεμενής

* * *

Φωτ.

Την περασμένη Κυριακή, 10 Απρίλη έγινε το μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΟΜΠΟΛΑ, ο οποίος έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το θάνατό του.

Ιωάννης Ρουσομάνης
Ιωάννης Ρουσομάνης
Στη μνήμη του η σύζυγός του, η κόρη και ο γαμπρός του πρόσφεραν 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Πειραιά και 100 ευρώ στο Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου και αγαπημένου συντρόφου μας ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ, στελέχους του ΚΚΕ και σεμνού αγωνιστή, προσφέρουμε στο Κόμμα μας 60 ευρώ.

Φώφη - Γιάννης

* * *

Φωτ.

Η αγωνίστρια ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ μέλος του ΚΚΕ, η οποία «έφυγε» από κοντά μας στις 22 Απρίλη 1992 στη Λάρισα, θυσίασε τη ζωή της στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η κόρη της Ελένη

* * *

Φωτ.

Στις 27 Μάρτη 2005 έφυγε από τη ζωή πρόωρα και αναπάντεχα η ΚΑΤΙΝΑ Ιωαννίδου -ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Βουδαπέστης, όπου άφησε την τελευταία πνοή της. Γεννήθηκε στη Φούστανη Πέλλας και μικρή κοπέλα, μέσα στις φλόγες του Εμφύλιου, μαζί με όλη την οικογένειά της αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα. Εγκαταστάθηκε στη φιλόξενη Ουγγαρία, στη Βουδαπέστη. Εκεί σπούδασε, δούλεψε και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις για την εργατικότητα και το ήθος της. Γαλουχημένη με τα υψηλά ιδανικά του Αγώνα και της ανθρωπιάς, συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις των Πολιτικών Προσφύγων Ουγγαρίας. Παντρεύτηκε τον Κώστα Αγγελόπουλο και δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Νικόλαος Ανδρέου
Νικόλαος Ανδρέου
Για όλους εμάς συγγενείς, φίλους και συναγωνιστές ήταν η γλυκιά, φιλόξενη και γεμάτη στοργή Κατίνα.

Με βαθύ πόνο εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στο σύζυγός της Κώστα, στα παιδιά της Αντώνη και Ζαφειρούλα, στην εγγονή της Δωροθέα και στον αδελφό της Λάμπρο.

Αντίο Κατίνα, θα σε έχουμε παντοτινά στην καρδιά μας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Οι οικογενειακοί φίλοι: Βαγγέλης Κωστούδης(Αλέξης), Κούλα Καλαϊτζή, Κούλα Σοφοτάσου, Στεργιανή Κονταλέξη.

* * *

Με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατο του πατέρα τους ΑΒΡΑΑΜ ΣΑΡΓΙΑΝΝΙΔΗ, τα αδέλφια Βάσος και Παναγιώτης Σαργιαννίδης από τα Μέταλλα Σερρών προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟ Σερρών.

Προσφέρουν ακόμη άλλα 100 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνέδριου του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Σερρών, στη μνήμη του θείου τους ΒΑΣΟΥ ΣΑΡΓΙΑΝΝΙΔΗ που σκοτώθηκε στις 11 Νοέμβρη 1943 στη Μούχλιανη Σερρών (Μενίκιο Ορος).

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ από την Κατερίνη η σύζυγός του Κυριακή και τα παιδιά του προσφέρουν 200 ευρώ στη ΝΕ Πιερίας, 25 ευρώ στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση», 25 ευρώ στο περιοδικό της ΠΕΕΠΠ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στις 17 Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ Παναγιώτη ΜΠΑΓΚΟΥ από τη Λευκίμμη Εβρου. Το 1940 - 41 πολέμησε στα βουνά της Ηπείρου τους Ιταλούς επιδρομείς. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και Λοχαγός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, τραυματίστηκε σε μάχη.

Ζήνα Νικολαΐδου
Ζήνα Νικολαΐδου
Στις 29 Μάη 2003 πέθανε ξαφνικά η ΑΘΑΝΑΣΙΑ (Αυγή) ΚΑΒΑΡΑΤΖΗ, σύζυγος του Δημήτρη Μπάγκου. Γεννήθηκε και αυτή στη Λευκίμμη και από μικρή έζησε την ορφάνια και τις δυσκολίες της ζωής. Στον Εμφύλιο ήταν πολιτικός επίτροπος Διμοιρίας και τραυματίστηκε.

Από το φθινόπωρο του 1949, έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Βουλγαρία.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Οικογένεια Μπάγκου

* * *

Φωτ.

Η ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΛΑΓΟΥ από τους Παπαδάτες του Δήμου Αράκυνθου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 29 Δεκέμβρη 2004 σε ηλικία 74 χρόνων, ως το τέλος της ζωής της στάθηκε συνεπής οπαδός των ιδανικών του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη της, ο σύζυγός της Ιωάννης Λαγός πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαβαλούς, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΑΓΓΕΛΑΣ ΔΑΡΙΤΣΗ κομμουνίστριας και μέλους του Παραρτήματος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από 6 μήνες, η αδελφή της Βάσω Μπίζου προσφέρει 200 ευρώ στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, 50 ευρώ στο Παράρτημα, 50 ευρώ στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για το 9ο Συνέδριό της και 200 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα».

* * *

Φωτ

Η ηρωίδα μάνα μου ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ. Είχε πέντε παιδιά και δόθηκε ολόψυχα στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας από τους κατακτητές. Ηταν σύνδεσμος των ανταρτών του ΕΛΑΣ με την πολιτική οργάνωση της περιοχής. Τον Ιούνη του 1944 τη δολοφόνησαν οι ταγματασφαλίτες στο Αγρίνιο, μετά από φρικτά βασανιστήρια.

Κώστας Χριστοδουλίδης
Κώστας Χριστοδουλίδης
Στη μνήμη της προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Βούλα Ανδρεοπούλου

* * *

Φωτ. 2

Πέρασαν 57 χρόνια από την εκτέλεση του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΪΔΟΥ (Σφίγγα) κομμουνιστή. Γεννήθηκε στους Κρινιανούς της Κοινότητας Βιτάλων Εύβοιας. Μέλος της οργάνωσης του ΕΑΜ στα Βίταλα τον Απρίλη του 1944 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στο Τάγμα του Προκόπη Τζάνου (Λόγγου), με διμοιρίτη τον Δημήτρη Σάρλη (Αχιλλέα) και καπετάνιο τον Θανάση Τζάνο. Πήρε μέρος στη μάχη της Σέτας Εύβοιας το 1944, της Λαμπούσας στις 4 Σεπτέμβρη 1944 και σε άλλες.

Πιάστηκε αργότερα και εκτελέστηκε στις φυλακές της Αίγινας το 1949.

Η μάνα του ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΧΑΪΔΟΥ κακοποιήθηκε άγρια από Χίτες, επειδή είχε δύο παιδιά αντάρτες, δημεύτηκε η περιουσία της και διώχτηκε από το χωριό της Κρινιάκι Εύβοιας.

Στη μνήμη τους ο Γιώργος Ισχάκης και η Ελένη Χάιδου - Ισχάκη προσφέρουν στην ΚΟΒ Νέου Ηράκλειου 80 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 16 Απρίλη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγος, πατέρας και παππούς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε στο Αργυροπούλι Τυρνάβου το 1915, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, παντρεύτηκε την Ελευθερία Φύκα και απέκτησαν δύο κόρες την Μαρία και την Ελένη. Εργάστηκε εκεί 20 χρόνια στην παραγωγή, επαναπατρίστηκε το 1977 και ζούσε στο χωριό του.

Δημήτρης Νικολαΐδης
Δημήτρης Νικολαΐδης
Το ήθος, η εντιμότητα και η αξιοπρέπειά του αποτελούν φωτεινό παράδειγμα στη ζωή μας. Τον νιώθουμε κοντά μας και συνεχίζουμε τον αγώνα του για μια δικαιότερη κοινωνία.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αργυροπούλιου και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», αναγνώστης του οποίου ήταν έως το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγος, οι κόρες, οι γαμπροί, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του.

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε, φυλακίστηκε, σύρθηκε στα στρατόπεδα εξορίας και κατέληξε στο Μακρονήσι.

Τιμώντας τη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κατίνα Ανδρέου

* * *

Φωτ,

Στις 3 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που πέθανε ο πατέρας μου ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΒΕΤΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Αρτας, 50 ευρώ.

Τάκης Σερβετάς

* * *

Στη μνήμη του ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΕΚΙΑΡΑΚΗ συνάδελφοι και φίλοι του από το 5ο Λύκειο Καλαμαριάς προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 150 ευρώ.

* * *

Φωτ. 2

Ο πατέρας μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από το Σταυροχώρι Κιλκίς πέθανε την 1η Γενάρη 1989, Η μητέρα μου ΖΗΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, επίσης από το Σταυροχώρι, πέθανε στις 4 Μάη 2002. Και οι δύο έμειναν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το θάνατό τους.

Στη μνήμη τους προσφέρω 60 ευρώ για τα ιδιόκτητα Γραφεία της ΝΕ Κιλκίς.

Σοφία Ορφανίδου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου συζύγου μου ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗ. Γεννήθηκε το 1922 στα Κίμινα Θεσσαλονίκης. Μέλος του ΕΑΜ Νέων στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας και την κοινωνική πρόοδο. Υπεύθυνος του ΕΑΜ Νέων, γραμματέας της ΕΠΟΝ στα Κίμινα και οργανωτικός στην ΑΕ της ΕΠΟΝ, έλαβε μέρος στο πρώτο παμμακεδονικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ το 1943 στο καταφύγιο Πιερίας. Μετά τη Βάρκιζα, συνέχισε τον αγώνα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ.

Τον Ιούνη του 1947 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στάλθηκε στο Μακρονήσι. Τα μαρτύρια του Μακρονησιού και οι διώξεις τον ανάγκασαν να καταφύγει στη Βουλγαρία, όπου έζησε πολιτικός πρόσφυγας 35 χρόνια. Εκεί βοήθησε την οργάνωση ΔΟΜΕ του Πλόβντιφ και παράλληλα εργαζόταν ως ειδικευμένος ηλεκτρολόγος.

Επέστρεψε στην πατρίδα στις 28 Οκτώβρη 1983 με την σύζυγό του Αναστασία και ζούσαν στα Κίμινα.

Πέθανε στις 21 Απρίλη 1995.

Στη μνήμη του προσφέρω 60 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Αναστασία Ρουσομάνη

* * *

Φωτ.

Ο σύζυγός μου ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΚΜΑΚΗΣ από τη Σκήτη Λάρισας δραπέτευσε από το Μακρονήσι και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πολέμησε από τις γραμμές του για μια κοινωνία πιο δίκαιη και ανθρώπινη.

Στη μνήμη του και στη μνήμη του αγαπητού γιου μου, ο οποίος αγωνίστηκε για τα ίδια ιδανικά και των άλλων 47 ηρωικών παλικαριών από τη Σκήτη, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λαχανόκηπων Λάρισας, 50 ευρώ.

Μαρία Τσιακμάκη

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ από τις Βρυσούλες Μεγαλόπολης, ο οποίος πέθανε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Υπήρξε τακτικός ενισχυτής, τόσο υλικά, όσο και ηθικά του ΚΚΕ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας του που τον σκεπάζει και η ζωή του παράδειγμα για τους νέους αγωνιστές.

Στη μνήμη του τα ανίψια του Θεοδώρα και Σαράντος Λυμπερόπουλος προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2020-04-22 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2011-12-24 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2009-07-01 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2006-10-28 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2005-11-13 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2004-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ