Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Παραδίδεται χωρίς επιδότηση!
  • Ανοιξαν τα εκκοκκιστήρια, αλλά πληρώνουν μόνο την εμπορική τιμή
  • Στην κυβέρνηση και στους «γαλαζούληδες» καταλογίζει τις ευθύνες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Τα εκκοκκιστήρια άνοιξαν με «άνωθεν εντολές» για να παραλάβουν στη «ζούλα» τις αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού, δηλαδή τα βαμβάκια που η κυβέρνηση απαγόρευσε, με το έτσι θέλω, να παραδοθούν κανονικά εντός της εκκοκκιστικής περιόδου. Κι όσοι παραγωγοί παραδίνουν το προϊόν τους πληρώνονται από 70 έως 90 δρχ το κιλό, δηλαδή μόνο την εμπορική τιμή, χωρίς την επιδότηση!

Για το πρόβλημα που δημιουργείται, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση - σημειώνεται στην ανακοίνωση - υποσχέθηκε πως, μετά τους ελέγχους, θα επιδοτήσει τους «νόμιμους» παραγωγούς, «κόβοντας» τους υπόλοιπους, που τους βγάζει παράνομους. Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που πρωτοστάτησαν τότε με τις κινητοποιήσεις τους, για να γίνουν έλεγχοι και να πεταχτούν έξω οι «μη νόμιμοι», τώρα δεν ακούγονται καθόλου... Η ΕΟΑΣΛ καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Καλεί, επίσης, τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ να δώσουν εξηγήσεις στους βαμβακοπαραγωγούς γι' αυτά που τους έλεγαν τότε και γι' αυτά που συμβαίνουν σήμερα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η θέση της Ομοσπονδίας και της ΠΑΣΥ για απορρόφηση όλων, ανεξαιρέτως, των ποσοτήτων βάμβακος στην τιμή στόχου, που είναι 362 δρχ το κιλό, για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα, ή τα 150 νοικιαζόμενα στρέμματα κι από κει και πάνω να υπάρχει κλιμάκωση του προστίμου, είναι η μόνη που στηρίζει τους βαμβακοπαραγωγούς και την καλλιέργεια στη χώρα μας».

«Κόβει» συνεχώς

Να σημειώσουμε ότι οι ποσότητες βαμβακιού που εισκομίζονται αυτό το διάστημα στα εκκοκκιστήρια δεν εντάσσονται στο σύστημα επιδότησης και να υπενθυμίσουμε πως όταν, επί υφυπουργίας Αργύρη, έγινε το ίδιο, είχαν χαρακτηριστεί σαν «απορρίμματα», για να «ξεγελαστεί» η ΕΕ, η οποία μπορεί και να τιμωρήσει την Ελλάδα, επειδή δε δηλώνει το πραγματικό ύψος της βαμβακοπαραγωγής στη χώρα μας.

Να επισημάνουμε, δε, ότι, αν ήθελε η κυβέρνηση να επιδοτηθούν και οι αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού, θα έπρεπε ν' ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια το τελευταίο πενθήμερο του περασμένου Μάρτη, για να τις παραλάβουν εντός του συστήματος επιδότησης, όπως προβλέπεται.

Ομως, οι κυβερνώντες, ενεργώντας αυθαίρετα και προκλητικά, όχι μόνο αποφάσισαν ν' αφήσουν εκτός επιδότησης αυτές τις ποσότητες, αλλά και, με πρόσχημα «παρατυπίες» και «παρανομίες» βαμβακοπαραγωγών - που, όμως, δεν αποδείχτηκαν από τους επανελέγχους οι οποίοι έγιναν - σχεδιάζουν ν' αφήσουν εκτός επιδότησης κι άλλους 35.000 τόνους βαμβακιού περίπου, που παραδόθηκαν, νομίμως και ως επιδοτούμενες ποσότητες, εντός της εκκοκκιστικής περιόδου και μέχρι 31/12/2004.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας το παράδειγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και συμμορφούμενη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προχωρεί σε νέες περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας. Κόβει πάνω από 100.000 στρέμματα, με θύματά της, κυρίως, τους μικροκαλλιεργητές.

Ολα αυτά τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματος μικρομεσαίων βαμβακοκαλλιεργητών, πολλοί από τους οποίους θα οδηγούν στο ξεκλήρισμα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς επιδότηση!(2005-04-17 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω!(2004-12-24 00:00:00.0)
Ο αγώνας θα συνεχιστεί με άλλο διεκδικητικό πλαίσιο(2003-02-19 00:00:00.0)
Εν μέσω κακοκαιρίας και κυβερνητικής κοροϊδίας(2002-10-04 00:00:00.0)
Μη επιλέξιμο και με... το «νόμο»(2002-02-12 00:00:00.0)
Καθ' υπόδειξιν των εκκοκκιστών(2001-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ