Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Περί αγιότητας

Ποτέ δεν είχε συκοφαντηθεί τόσο πολύ η κατάσταση της αγιότητας. Η τριάδα που φιλοδοξούσε να γίνει αγία φρόντισε περί του αντιθέτου με περισσό ζήλο. Βαβύλης, Χριστόδουλος, Παντελεήμων παρέσυραν στο χορό τους ρασοφόρους παντός τύπου και καιρού. Ολα όσα συνέβησαν σ' αυτό το διάστημα, μαζί με τη γεύση της γελοιότητας που άφηναν στα χείλη, προκάλεσαν μια δημόσια συζήτηση περί αγιότητας. Θεωρώ ότι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία, μακριά από την Ιερά Σύνοδο, μακριά από τους δειλούς θεολόγους, που έτσι κι αλλιώς κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα, να μιλήσουμε απλά για αγίους που τα έδωσαν όλα χωρίς να περιμένουν τίποτα απολύτως.

1. Αγιος όποιος, αν και γνωρίζει πως δεν υπάρχει άλλη ζωή, αγωνίζεται για να αλλάξει αυτόν τον ένα και μοναδικό κόσμο και να τον κάνει ξανά κόσμημα.

2. Αγιος ο Μπελογιάννης, γιατί μας δίδαξε να μη φοβόμαστε να παίζουμε στα δύσκολα. Ηξερε τι θα γινόταν στη ζωή του, αλλά δε ζήτησε από κανέναν να πάρει το πικρό ποτήρι από μπροστά του. Αντιθέτως, το ήπιε για να μας δείξει τον παράδεισο.

3. Αγιος όποιος ανέχεται τον πλησίον του.

4. Αγιος όποιος φροντίζει να γνωρίζει τις ανάγκες του φίλου του πριν προλάβει να μιλήσει ο φίλος του γι' αυτές.

5. Αγιος όποιος κρατά την ψυχή που του δόθηκε σ' αυτή τη ζωή. Δεν την κούρασε για ανταλλάγματα και μένει αλώβητος μέχρι να κλείσει τα μάτια του.

6. Αγιος όποιος θυμάται αυτούς που τον φώτισαν στα σκοτάδια του. Ακόμη και τώρα που έχουν φύγει του κρατούν σφιχτά το χέρι και τον οδηγούν.

7. Αγιος αυτός που, ενώ δέχτηκε χτυπήματα από τη μοίρα, δε σταμάτησε να δίνει κουράγιο στους άλλους και να τους φροντίζει.

8. Αγιος αυτός που όχι μόνο παραμερίζει για να περάσει ο συνάνθρωπός του, αλλά και τον στηρίζει.

9. Αγιος αυτός που πιστεύει ότι όλα είναι ένα και πολεμά κάθε αφαίρεση και κάθε διαίρεση.

10. Αγιος αυτός που μοιράζει το πάθος του όπως ακριβώς έκανε ο Γιαννούλης Χαλεπάς.

11. Αγιος αυτός που μπροστά σ' αυτή τη γενικευμένη διάλυση δεν πουλά τρέλα για να τη βγάλει καθαρή, δεν αφήνει ενέχυρο τον σύντροφό του, δεν ανταλλάσσει τις στιγμές της ανταρσίας του.

12. Αγιος ο Νίκος Καρούζος, που τρέμοντας μιλά για τον Μάξιμο Ομολογητή και τη συνομιλία του με τον Θεό: «"Η συνομιλία με τον Θεό" δεν υπόκειται σε όρους του τύπου: υπακοή/παρακοή. Δεν είναι εξουσιαστική σχέση. Δεν είναι εξουσιαστής ο Θεός - ή μυστική ενέργεια έστω - κι αν υπάρχει κάτι να προσθέσουμε είναι τούτο: δεν ξεφυλλίζει ο θεός κανενός είδους Ποινικό Δίκαιο. Συναρθρώνει συγκρουόμενες ελευθερίες, χωρίς τη νίκη και χωρίς την ήττα. Θεός είναι η ταυτότητα της ελευθερίας που έχει η αντιλόπη όταν τρέχει για να ξεφύγει και της ελευθερίας που έχει η τίγρη όταν επίσης τρέχει για να την πιάσει και να την κατασπαράξει. Αυτό βέβαια είναι αγριότητα. Ομως οποιαδήποτε λέξη μας τήκεται στο θάνατο. Τίποτα δεν υπακούει τίποτα δεν παρακούει. Ελευθερία μονάχα προβάλλει».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ