Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2005
Με αισιοδοξία κι αποφασιστικότητα στη μάχη η ΠΚΣ

Με τον αέρα της αισιοδοξίας στέκεται μπροστά στις κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών η Πανσπουδαστική ΚΣ και καλεί τους φοιτητές να πάρουν την υπόθεση της ανώτατης εκπαίδευσης στα χέρια τους, να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, να πάρουν τη θέση τους στο μετερίζι του αγώνα για «πτυχία με αξία - δουλιά με δικαιώματα».

Οι αυριανές εκλογές είναι ένας σταθμός για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα - που βρίσκεται σε περίοδο κρίσης - με την έννοια ότι μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα βήμα στην κατεύθυνσης της αλλαγής συσχετισμών, μπορούν να δώσουν μήνυμα ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση, με στόχο να υπονομεύσουν παραπέρα το μέλλον των φοιτητών, των αποφοίτων και των ίδιων των ιδρυμάτων τους.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά αύριο στις κάλπες, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών, στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και την απάντηση που πρέπει να δώσει το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Η ψήφος στην ΠΚΣ σημαίνει ακριβώς την ενδυνάμωση αυτής της απάντησης.

Να μπλοκαριστεί κάθε προσπάθεια νοθείας

Λίγες ώρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, η ΠΚΣ δε σταματάει την προσπάθεια να γίνουν οι εκλογές με διαδικασίες που να αποτυπώνουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στους συλλόγους. Η προσπάθειά της αυτή συναντά μεγάλη αποδοχή από τους σπουδαστές και επίμονες αντιδράσεις από τις άλλες παρατάξεις και κυρίως τη ΔΑΠ.


Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, φανέρωσαν προσπάθειες, κυρίως της ΔΑΠ, αλλά και της ΠΑΣΠ, να υφαρπάξουν με αθέμιτα μέσα τις ψήφους των φοιτητών, να αλλοτριώσουν νεανικές συνειδήσεις και να εγκλωβίσουν τους φοιτητές με ρουσφέτια κι εκβιασμούς στα δίχτυα τους. Η ΔΑΠ εξάλλου, ομολόγησε έμμεσα ότι θα καταμετρήσει τις ψήφους που θα πάρει ως ψήφους συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική, που ιδιωτικοποιεί κι υποβαθμίζει τις σπουδές.

Στελέχη της ΔΑΠ, με σκοπό να καταμετρηθούν ακόμα περισσότερα «κουκιά» συναίνεσης, σε πάνω από τους μισούς συλλόγους των ΤΕΙ άλλαξαν τον εκλογικό κανονισμό που αποφάσισε το απερχόμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ, ο οποίος εξασφαλίζει τους ελάχιστους όρους για να μπλοκαριστεί κάθε προσπάθεια νοθείας. Εχουν κάνει καθαρό το στόχο τους, ακόμα και αυτό το υψηλό περσινό ποσοστό τους, προϊόν ανάλογης μεθόδευσης, να φαίνεται φέτος μικρό σε σχέση με το αποτέλεσμα που επιδιώκουν να τους εξασφαλίσει ο φετινός ενισχυμένος μηχανισμός εκβιασμού των νεανικών συνειδήσεων και νόθευσης των αποτελεσμάτων.

Με ενισχυμένα ψηφοδέλτια

Η ψήφος στην ΠΚΣ είναι ψήφος ανυπότακτη, ψήφος αξιοπρέπειας. Ενάντια στους μηχανισμούς που στήνουν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ με τη συμμετοχή ή την ανοχή διοικήσεων - καθηγητών, για να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές στην υποταγή και την προσαρμογή στις απαιτήσεις των κάθε λογής εξουσιών. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι φοιτητές κι οι σπουδαστές, γι' αυτό και εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στα «ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο», καθιστώντας τα πιο μαζικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, στοιχείο που ενισχύει και την αισιοδοξία της ΠΚΣ για τα αποτελέσματα της κάλπης.

Στους 9.000 φτάνουν οι υποψήφιοι με την ΠΚΣ φοιτητές και σπουδαστές, από 8.500 που ήταν πέρσι. Τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ κατεβαίνουν σε 187 (από τους 189) συλλόγους των πανεπιστημίων και σε 63 (από τους 64) συλλόγους των ΤΕΙ.

Ειδικά στα πανεπιστήμια, η αύξηση των υποψηφίων με την ΠΚΣ φτάνει στο 9,7% σε σχέση με πέρσι και πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα οι υποψήφιοι με την ΠΚΣ είναι 15,3% περισσότεροι από πέρσι, στην Πάτρα 17,8% περισσότεροι, ενώ αυξημένοι είναι οι υποψήφιοι στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια και της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης κι άλλων πόλεων. Αντίστοιχα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συλλόγων όπου οι υποψήφιοι της ΠΚΣ διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι (π.χ. Χημικοί Μηχανικοί Θεσσαλονίκης, Ιατρική Κομοτηνής, ΤΕΙ Δράμας και Γερμανική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ