Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΛΟΤΙΝ ΤΡΑΒΕΛ»
Απολύσεις στην... ομίχλη

Πληροφορίες φέρουν τον όμιλο να έχει καταρρεύσει οικονομικά, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των 500 εργαζόμενων

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τους 500 περίπου εργαζόμενους και το μέλλον του ομίλου τουριστικών εταιριών ΠΛΟΤΙΝ ΤΡΑΒΕΛ ΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την τύχη των εργαζομένων, δεδομένου ότι ήδη 45 υπάλληλοι στα γραφεία της Καλλιθέας έχουν απολυθεί, χωρίς να τους καταβληθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις, δεδουλευμένοι μισθοί, επιδόματα και δώρα.

Ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΠΛΟΤΙΝ ΤΡΑΒΕΛ ΑΕ «κατέρρευσε», εξέλιξη η οποία σχετίζεται - σύμφωνα με πληροφορίες - και με τη διακοπή της συνεργασίας της με το γερμανικό τουριστικό οργανισμό «Neckermann», ο οποίος φαίνεται ότι είχε συμμετοχή και στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η ΠΛΟΤΙΝ ΤΡΑΒΕΛ συνεργαζόταν με την ξένη εταιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική, η Ρόδος και η Κρήτη.

Η διακοπή της συνεργασίας τους σε αυτές τις «αγορές» φαίνεται να προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στο ελληνικό τουριστικό γραφείο, που λειτουργεί περισσότερο από 40 χρόνια. Κάτι που δείχνει και τις καταστροφικές συνέπειες της εξάρτησης του ελληνικού τουρισμού από τους ξένους «τουρ οπερέιτορ», την οποία ωστόσο κοπιάζει να ενδυναμώσει η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, συμφερόντων της οικογένειας Αντωνίου, φέρεται να προσπαθεί να κάνει διακανονισμό με τις τράπεζες, μάλλον χωρίς αποτέλεσμα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις. Το 2003 είχε έσοδα 35,7 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημιές 560,8 χιλ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου και σε συνεργαζόμενες τουριστικές επιχειρήσεις, έφτανε τα 40 εκατ. ευρώ.

«Να μη συμβιβαστούμε με την ανασφάλεια»

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για μαζικές απολύσεις στον τουριστικό όμιλο, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργαζομένων στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό, εξέδωσε χτες ανακοίνωση. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει η ΔΑΣ, «η ασυδοσία που επικρατεί στο ναυτιλιακό κλάδο δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει την εργατική τάξη, η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν την αντεργατική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους».

Ετσι, επισημαίνει, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, τα δικαιώματα των εργαζομένων αμφισβητούνται - περιορίζονται, οι απολύσεις αυξάνονται, η ανεργία φουντώνει, η ακρίβεια κατασπαράζει το εισόδημά τους.

Η ΔΑΣ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του κλάδου τονίζει ότι «απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις δεν πρέπει να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα, να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και την ανασφάλεια» και τους καλεί σε οργάνωση και πάλη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ