Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ
Ολοι στην απεργία!

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε για τη Δευτέρα το σωματείο, ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσης και απολύσεων

«Ολοι στον αγώνα. Ενωμένοι θα νικήσουμε!» Με τα λόγια αυτά, η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία που θα γίνει τη Δευτέρα 22 Μάη, ενάντια στα σχέδια διάλυσης της επιχείρησης που εφαρμόζονται από το νέο ιδιοκτήτη και στηρίζονται από την κυβέρνηση.

Στην κινητοποίηση συμπαραστέκεται και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η εργοδοσία παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και οδηγεί σε ολοκληρωτική συρρίκνωση την εταιρία.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ, οι εργαζόμενοι καθημερινά βιώνουν τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και αυτών που έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική στη ΣΟΦΤΕΞ. «Η εργοδοσία, με τις πλάτες προφανώς της κυβέρνησης, έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη αντεργατική επίθεση σε όλα τα τμήματα, με στόχο να κομματιάσει την επιχείρηση, να μειώσει το προσωπικό δραματικά και να μοσχοπουλήσει το "φιλέτο" της εταιρίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη», επισημαίνει η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ.

Σημειώνει, ακόμη, ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στην επιχείρηση μέχρι στιγμής είναι οι εξής: «Επτά καταχρηστικές απολύσεις, κλείσιμο τμημάτων και "επινοικίαση" άλλων, παράνομες και εκβιαστικές μεταθέσεις προσωπικού, εμπορία προϊόντων εισαγόμενων είτε από την Ιταλία είτε παραγόμενων σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Επίσης υπάρχει αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση με την εφαρμογή πολυειδικότητας και εντατικοποίηση της δουλιάς, νέα μείωση αποδοχών των εργαζομένων στη μονάδα Χ1, προκειμένου να "εξυπηρετηθεί" η ΕΛΠΑΚ, απόκρυψη των οργανογραμμάτων που είναι έτοιμα από καιρό, δημιουργία πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ υπάρχει μία ημιεπίσημη προσπάθεια εξαναγκασμού εργαζομένων σε "οικειοθελή αποχώρηση"».

«Ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα - υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ - είναι πλέον μονόδρομος. Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, μπορούμε και πρέπει να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στη δουλιά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι - κυβέρνηση και εργοδοσία - ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Δε μας αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο και θα έχουν αποκλειστικά την ευθύνη γι' αυτά που θα ακολουθήσουν... Η κυβέρνηση, επιτέλους, πρέπει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της, για το χάρισμα της ΣΟΦΤΕΞ και για την κοροϊδία προς τους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας, η παράταξη επισημαίνει τα αιτήματα των εργαζομένων για: «Να σταματήσει το κομμάτιασμα και η διάλυση της εταιρίας. Να ακυρωθούν οι επτά καταχρηστικές απολύσεις. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων και μείωσης αποδοχών. Να μην κλείσει κανένα τμήμα. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια μείωσης προσωπικού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ